Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Do ožujka 2021. godine bit će gotov još jedan ulaz u Lonjsko polje

Posjetiteljski centar Osekovo je izgrađen, preostaje opremanje i gradnja vidikovaca

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Projekt predviđa gradnju Centra za posjetitelje u mjestu Osekovo s infocentrom, prezentacijskom dvoranom, edukativnim parkom, parkiralištem, sanitarnim čvorom i brojnim drugim sadržajima uključujući vidikovce na tri lokacije u Lonjskom polju

Projekt “Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom Posjetiteljskog centra Crna roda Osekovo” uspješno napreduje i upravo ulazi u završnu fazu.

STRUČNI SKUP „OPSTANAK NA BANOVINI“ Potencijali su poljoprivreda i turizam

Najveći park prirode

Projekt za cilj ima povećanje atraktivnosti Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra Crna roda i povećanje obrazovnog kapaciteta ciljanih skupina – zaposlenika parka, lokalnog stanovništva, ostalih relevantnih dionika na području parka. Projekt predviđa gradnju Centra za posjetitelje u mjestu Osekovo s infocentrom, prezentacijskom dvoranom, edukativnim parkom, parkiralištem, sanitarnim čvorom i brojnim novim turističkim, edukativnim, interaktivnim sadržajima uključujući vidikovce koji će biti smješteni na tri lokacije u cijelom parku. Projektne aktivnosti započele su još u kolovozu 2017. godine, a sama gradnja u travnju 2019. godine te se projekt trenutačno nalazi u završnoj fazi u kojoj preostaje opremanje centra te izgradnja i opremanje spomenuta tri vidikovca. Sam centar već je izgrađen, a vidikovci će posjetiteljima plijeniti pozornost svojim izgledom i nuditi im zanimljive edukativne sadržaje.

Završetak projekta predviđen je za ožujak 2021. godine kada bi Posjetiteljski centar Crna roda Osekovo trebao biti otvoren.

Nova Strukovna škola pred dovršetkom gradnje koja traje od 2013. Nova Strukovna škola čeka uporabnu dozvolu Župan Žinić: Preseljenje je moguće čim Grad Sisak sazove tehnički pregled i izda dozvole

Inače, Park prirode Lonjsko polje najveći je park prirode u Hrvatskoj, koji se prostire na 506 km2 i jedna je od najvećih očuvanih europskih močvara. Najveće su bogatstvo Lonjskog polja ptice, kojih ima čak 250 vrsta.

Mogućnost zapošljavanja

– Ovaj ulaz bitan je za daljnji razvoj turizma i bolje upravljanje ovim parkom. Uprava Javne ustanove dobit će moderan ulaz koji obuhvaća čitav niz drugih sadržaja od konferencijskih dvorana, vidikovaca, itd. Vjerujem da ćemo ovom izgradnjom dobiti veće mogućnosti i valorizaciju svega onoga što posjedujemo u Parku prirode Lonjsko polje, ali će to, također, biti prilika za zapošljavanje u Osekovu i Popovači. Treba naglasiti i da je ovo najbliži ulaz s autoceste u Park prirode Lonjsko polje, dakle očekujemo dosta posjetitelja na ovoj lokaciji – rekao je župan Ivo Žinić.

MISNO SLAVLJE I KOMEMORACIJA ISPRED SPOMEN-CRKVE NAŠAŠĆA SVETOG KRIŽA Spomen na stradanje Zrina i Zrinjana

Nositelj projekta je Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje, partneri Sisačko-moslavačka županija i Grad Popovača, dok je projektnu aplikaciju izradila razvojna agencija SI-MO-RA iz Siska, a projekt arhitekti Roth & Čerina iz Zagreba.

Ukupna vrijednost projekta 20,315.914,88 kuna, a bespovratna sredstva iznose 12,826.999,00 kuna.