Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
STRUČNI SKUP „OPSTANAK NA BANOVINI“

Potencijali su poljoprivreda i turizam

Foto: Sisačko-moslavačka županija
Župan Ivo Žinić najavio je da planiraju u nekoliko godina poljoprivrednicima s područja Sisačko-moslavačke županije dodijeliti tisuću plastenika te da će Županija podržavati i druge poljoprivredne projekte

Stručni skup „Opstanak na Banovini“, u organizaciji Lokalne akcijske grupe Una, održan je u Hrvatskoj Dubici. Nazočili su mu, među ostalima, sisački biskup Vlado Košić, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić te predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir.

Završen projekt „Energetska obnova zgrade Doma zdravlja Sisak" Uštedjeli 1,7 milijuna kuna na cijeni radova, a sad će štedjeti i na trošku energenata

Na skupu se govorilo o socijalnim problemima na Banovini, mogućnosti turizma na ovom području, razvoju poljoprivrede, demografskim problemima i mogućem korištenju EU fondova u projektima na Banovini. Župan Žinić je ustvrdio kako su svjesni problema koji muče žitelje ovog područja. Istaknuo je kako je na skupu rečeno da je taj kraj najsiromašniji, no on je poručio da možda i jest siromašan, ali su ljudi ovdje bogati.

– Ovo područje ima velike mogućnosti za razvoj poljoprivrede i turizma. No to ne ovisi samo o lokalnoj zajednici i o ljudima koji ovdje žive. To je daleko širi problem i vjerojatno će trebati deseci godina da se neke stvari promijene. Što se tiče poljoprivredne proizvodnje, mi ne možemo biti konkurentni kvantitetom, ali možemo kvalitetom. Kroz županijske projekte nastojimo to usmjeriti. Planiramo u nekoliko godina poljoprivrednicima dodijeliti tisuću plastenika. Puno je novca izgubljeno na različite poticaje, a nije ostvaren pravi rezultat. Od poljoprivrede se može živjeti i imamo dobrih primjera. Vjerujem da je to jedna od mogućnosti da ljude zadržimo na ovom području, ali i da ih vratimo – rekao je, između ostalog, na skupu župan Žinić.