Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Završen projekt „Energetska obnova zgrade Doma zdravlja Sisak"

Uštedjeli 1,7 milijuna kuna na cijeni radova, a sad će štedjeti i na trošku energenata

1/2
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Radovi su u konačnici koštali 6,2 milijuna kuna, od kojih je EU dao 3,75 milijuna. Za ostatak je DZ Sisak dignuo kredit u HBOR-u

Dovršen je projekt „Energetska obnova zgrade Doma zdravlja Sisak“, sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA 546 TISUĆA KUNA Završena energetska obnova NK Stupnik

Poštovali rokove

– Početna vrijednost investicije je bila 7,915.159,44 kuna. Nakon obavljene javne nabave i izbora najpovoljnijeg dobavljača te završetka kompletnih radova, ukupni su troškovi smanjeni čak 25% i sada iznose 6,230.722,00 kune, a iznos iz EU fondova je 3,754.284,00 kune. Udio vlastitih sredstava je 2,476.438,00 kuna. Vlastita sredstva osigurana su kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvoj, na rok otplate od 13 godina s 0,25% kamata – rekla je ravnateljica Doma zdravlja Sisak Ankica Grubišić istaknuvši postignuća energetske učinkovitosti.

– Povećali smo toplinsku zaštitu vanjskih zidova, stropa i krova, zamijenili vanjsku stolariju, poboljšali postojeći sustav grijanja, zamijenili unutarnju rasvjetu učinkovitijom LED rasvjetom, uveden je sustav automatizacije i upravljanja zgradom te sustav daljinskog očitanja potrošnje energije i vode i sustava kontrolnih mjerila energenata i vode. Svi su radovi završeni u predviđenim vremenskim rokovima, a ostalo je još samo administrativno finaliziranje projekta – dodala je Grubišić.

U Kutini obilježen Dan bez automobila Promicanjem pješačenja i bicikliranja – do smanjenja štetnih plinova

Veliki troškovi

Provedenom energetskom obnovom, zgrada je iz energetskog razreda F prešla u energetski razred C. Zadovoljstvo kvalitetom izvedenih radova izrazio je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je obnovljeni Dom zdravlja obišao zajedno sa svojim zamjenikom Romanom Rosavcem.

– Ova nam je ušteda naših sredstava olakotna okolnost jer nije jednostavno financirati naš udio od 40% na ovom projektu, a na školama 15%. To doseže milijunske iznose, a u ove dvije godine je to i više od 100 milijuna kuna vlastitih sredstava. Kad izvođač ispostavi situaciju, do početka povrata sredstava, vi tu situaciju morate osigurati i platiti sami. Kad imate 10, 20 takvih projekata, onda se toga nakupi, tako da smo se morali i zadužiti. Ovih dana očekujemo uplatu 80 milijuna kuna iz zaduženja pa će nam biti jednostavnije i brže platiti izvedene radove – rekao je župan.