Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska 6067 pregleda
Potpora investitorima

Postaju prvi 'tax free' grad u Hrvatskoj kako bi povećali zapošljavanje

Tvornica Česma, Bjelovar
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Kad već ne možemo dovesti neke velike investicije u Bjelovar, bilo bi dovoljno da 20 malih poduzetnika zaposli po deset osoba, rekao je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak

Grad Bjelovar želi postati prvi "tax free" grad u Hrvatskoj, na način da poduzetnike koji žele investirati na području grada, bez obzira bili oni domaći ili strani, oslobodi gradskih davanja, izjavio je u srijedu bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak na predstavljanju programa pružanja operativne potpore investitorima.

 - Svjesni smo da na ovaj način isprva ostajemo bez određenih sredstava u gradskom proračunu, ali smatramo da će se to s vremenom ispraviti zbog većeg zapošljavanja. Kad već ne možemo dovesti neke velike investicije u Bjelovar, bilo bi dovoljno da 20 malih poduzetnika zaposli po deset osoba", rekao je Hrebak.  

Zamjenik gradonačelnika nadležan za gospodarstvo Igor Brajdić predstavio je mjeru neformalnog naziva "1-1-1", kojom bi gradska uprava od iduće godine svim poduzetnicima koji namjeravaju investirati unutar administrativnih granica grada davanja svela na jednu kunu. 

- Komunalni doprinos bit će jednu kunu, komunalna naknada bit će jednu kunu i cijena zemljišta u gradskom vlasništvu bit će jednu kunu - kazao je Brajdić.

Okupljenih 30-tak poduzetnika pozdravilo je gradske poticajne mjere, koje bi u primjenu trebale ući početkom iduće godine, a odnose se na investicije u proizvodnoj, prerađivačkoj, poljoprivrednoj i turističkoj djelatnosti.

- Ovdje su predstavljene konkretne mjere i na taj način vidljiv je zaokret gradske politike prema poduzetnicima, koje pozdravljamo - istaknuo je Jakov Ćorić, predsjednik bjelovarske podružnice Hrvatske gospodarske komore, ujedno direktor i suvlasnik bjelovarske tvrtke Gale.