Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska 237 pregleda
Park prirode Papuk

Postali su turistička senzacija Slavonije, broj gostiju viši za 34% nego lani

Park prirode Papuk
Foto: Kristijan Toplak/Virovitičko-podravska županija
Turistička ponuda Parka prirode Papuk obogaćena je s prvim kamp odmorištem u regiji koje je u dva mjeseca od otvorenja zabilježilo oko 50 dolazaka i 132 noćenja

Park prirode Papuk u prvoj polovici turističke godine bilježi rast od 34% više posjetitelja u odnosu na 2016. godinu. Usporedbom statističkih podataka prethodnih godina, s 5.164 posjetitelja u prvoj polovici 2017. godine, u Parku prirode Papuk, na tragu su rekordne posjećenosti na kraju ove turističke godine.

Naime, ukupan broj posjetitelja u čitavoj 2016. godini iznosio je 5.685, dok je samo u prvoj polovici ove godine Park prirode Papuk posjetilo 5.164 posjetitelja, priopćili su iz Virovitičko-podravske županije.

Najjači turistički adut parka, Park šuma Jankovac i ove godine privlači najveći broj posjetitelja od kojih je najveći udio domaćih gostiju i većinom se radi o školskim ekskurzijama.

– Izuzetno smo zadovoljni svim pozitivnim pokazateljima, ali i ovolikim značajnim povećanjem broja posjetitelja, no moram naglasiti kako ovi rezultati uključuju samo organizirane grupe, odnosno posjetitelje koji su platili ulaznicu u Park, dok je ukupan broj posjetitelja Parka prirode Papuk višestruko veći. Vjerujem kako je povećanju broja posjetitelja doprinijelo i potpisivanje sporazuma o suradnji s osnivačima osnovnih i srednjih škola u Požeško-slavonskoj i Virovitičko podravskoj županiji, a u narednom razdoblju planiramo sličnu suradnju ponuditi i školama iz svih pet slavonskih županija kako bi i ti učenici po prihvatljivijim uvjetima uživali u ljepotama Papuka – izjavio je Alen Jurenac ravnatelj Parka prirode Papuk.

Od ove sezone turistička ponuda Parka prirode Papuk obogaćena je s prvim kamp odmorištem u regiji koje je u dva mjeseca od otvorenja zabilježilo oko 50 dolazaka i 132 noćenja. Struktura gostiju kampa ide u korist stranih gostiju i to gosti iz Austrije, Njemačke, Švicarske, Slovenije, Poljske i Bosne i Hercegovine.

Park prirode Papuk ove je godine postao punoljetan, a prošlo je i deset godina otkako je Papuk postao prvi geopark u Hrvatskoj.

– Zahvaljujući činjenici da je Papuk prvi hrvatski Geopark i da je od prošle godine dio UNESCO-ve svjetske mreže geoparkova zasigurno i zbog toga privlači sve veći broj gostiju. U razdoblju koje nam slijedi planiramo značajno poboljšati posjetiteljsku infrastrukturu ponajprije Geo info centrom u Voćinu i Kućom Panonskog mora u Velikoj te tako privući veći broj posjetitelja koji bi zahvaljujući novim sadržajima produžili svoj boravak u Parku – rekao je Goran Radonić stručni voditelj Parka prirode Papuk.

Svoj doprinos povećanju posjećenosti dala je i Čuvarska služba Parka koja provodi edukaciju posjetitelja te vođenje organiziranih grupa.

– Jedan od faktora povećanja broja posjetitelja je između ostalog i kontinuirani rad na poboljšanju turističke infrastrukture koji rezultirao povećanjem interesa i većim brojem posjetitelja. Čuvarska služba Parka prirode Papuk u ovoj se sezoni tako pojačano bavila upravo edukacijom i prihvatom posjetitelja. Nadamo se da će u bližoj budućnosti park ostvariti suradnju s lokalnim stanovništvom zainteresiranim za rad s turistima u smislu lokalnih vodiča – rekla je Gordana Kukić glavna čuvarica prirode Parka prirode Papuk.