Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Radovi na brdu Gaj

Postavljen i posljednji dio Gospinog kipa, radove budno prati načelnik Petrina

Gospa od Loreta
1/11
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Jedan od najvećih marijanskih spomenika na svijetu bit će svečano predstavljen početkom svibnja, nekoliko dana prije blagdana primoštenske zaštitnice Gospe od Loreta

Golemi spomenik primoštenskoj zaštitnici Gospi od Loreta na brdu Gaj konačno je postavljen, a slaganje spomenika, sastavljenog od šest prstenova, glave i krune, pozorno je promatrao načelnik Primoštena Stipe Petrina te autori spomenika Aron Varga i Milun Garčević.

Sastavljanje kipa na postolje počelo je jučer nakon što su dijelovi spomenika dopremljeni iz skladišta u Zagrebu gdje je mozaičar Garčević posljednja tri mjeseca kip 'oblačio' u mozaik sastavljen od zlatnih i srebrnih listića te 3D stakalca. Takav mozaik spomeniku daje posebno atraktivan izgled, odnosno cijeli spomenik svjetluca zbog čega će se, prema riječima načelnika Petrine, za vedrog vremena vidjeti čak iz Italije.

- Gospa će na kraju biti jedan svjetionik simbolično, a i vizualno. Ona će po danu, pošto je pozadina bijela, primati svjetlost i reflektirati svjetlost – pojasnili su autori.

Jedan od najvećih marijanskih spomenika na svijetu bit će svečano predstavljen početkom svibnja, nekoliko dana prije blagdana primoštenske zaštitnice Gospe od Loreta. Oko spomenika će biti postavljen video nadzor, a čuvat će ga i zaštitari. U planu je i otvaranje suvenirnice, caffe bara te sanitarnog čvora za posjetitelje.