Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Zaštita područja grada Kutine od poplava

Potpisan ugovor za početak radova na izgradnji akumulacije Polojac

storyeditor/2024-03-29/smz_b_slager_kutina_akumulacija_PXL_280324_112302024.jpg
Foto: Nikola Cutuk/ PIXSELL AKUMULACIJA kod Kutine osigurat će i sportske i rekreacijske aktivnosti, ali i navodnjavanje poljoprivrednih površina

Protekli tjedan potpisan je ugovor o početku radova na izgradnji akumulacije Polojac na kutinskome području. Ugovor su, u prisutnosti župana Ivana Celjaka, potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i predstavnik izvođača Dino Zovak. Ukupna vrijednost građevinskih radova je 7,704.658,67 eura s PDV-om. Planirana akumulacija Polojac smještena je na istoimenom vodotoku, lijevom pritoku Kutinice, sjeverno od grada Kutine.

Župan Ivan Celjak istaknuo je kako ovaj projekt donosi novih osam milijuna eura u Sisačko-moslavačku županiju, a riječ je o realizaciji projekta o kojem se govori zadnjih 60 godina.

– Akumulacija Polojac iznimno je važna za obranu od poplava, za poljoprivrednu proizvodnju, ali isto tako ima i jako velik turistički potencijal – rekao je pri potpisivanju župan Ivan Celjak. Izgradnjom akumulacije zaštitit će se nizvodno područje grada Kutine od poplava koje nastupaju u vrijeme većih i dugotrajnijih oborina. Realizacijom ovog projekta, osigurat će se i sportske, odnosno rekreacijske aktivnosti za tamošnje stanovnike, ali i navodnjavanje poljoprivrednih površina.

– Moći ćemo akumulirati oko 1,7 milijuna kubnih metara vode koje će se ispuštati u malovodnim razdobljima, što će pozitivno utjecati na bioraznolikost biljnog i životinjskog svijeta – izjavio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić dodao je kako će grad Kutina izgradnjom dobiti dodatnu sigurnost od mogućih poplava i novi turistički potencijal. 

storyeditor/2024-03-29/akcija_1.jpg Županija poduprla dvije humanitarne akcije Podrška ženama liječenim od raka dojke i mladiću koji sam skrbi o dvije sestre storyeditor/2024-03-29/Bela_1__1_.jpg Obnova dvorca bit će poticaj mještanima za bavljenje turizmom Županija postala vlasnik dvorca Bela I iz Doline vitezova storyeditor/2024-03-29/zg_a_vrtic_fo.jpg Mlade obitelji se zbog vrtića već počele vraćati u Rakovec Kožić: Izgradnja vrtića jedna je od najznačajnijih demografskih mjera