Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Obnova dvorca bit će poticaj mještanima za bavljenje turizmom

Županija postala vlasnik dvorca Bela I iz Doline vitezova

storyeditor/2024-03-29/Bela_1__1_.jpg
1/5
Foto: Varaždinska županija Bela I je izgrađena 1605. godine uz Bednju za mađarsku plemićku obitelj Pethö de Gerse
Kasnorenesansi kaštel ima ulaznu branič-kulu, jednokatnu stambenu zgradu unutar obrambenih zidina, okružen je plitkim obrambenim jarkom, nekoć se u njega ulazilo preko pokretnog mosta, a bit će prenamijenjen u muzej

Nakon što je Županijska skupština Varaždinske županije na posljednjoj sjednici jednoglasno donijela odluku o kupnju dvorca Bela I za 330 tisuća eura, župan Anđelko Stričak potpisao je ugovor o kupoprodaji dvorca s dosadašnjim vlasnicima Danicom Tomić Stipan i Vladimirom Stipanom.

Zaštićeno kulturno dobro

Ovaj kasnorenesansi kaštel neto površine 810 četvornih metara izgrađen je 1605. godine za mađarsku plemićku obitelj Pethö de Gerse uz rijeku Bednju, na sjeveroistočnim padinama Ivanščice. Ima ulaznu branič-kulu, jednokatnu stambenu zgradu unutar obrambenih zidina, okružen je plitkim obrambenim jarkom, a nekoć se u njega ulazilo preko pokretnog mosta. Dvorac predstavlja jedinstveni sačuvan primjer kulturnog krajolika, odnosno povezanosti kulturne baštine i prirode, zaštićeno je kulturno dobro I. kategorije i bit će dio planirane mreže muzejske ustanove u kojem bi se trebala prezentirati bogata povijest Varaždinske županije.

– Dvorac je u prilično derutnom stanju, zahtjeva hitnu intervenciju i mi ga kao Županija želimo sačuvati i očuvati za buduće naraštaje. Osim očuvanja dvorca, cilj nam je da cijela ova dolina vitezova dobije na važnosti i bude prepoznatljiva – rekao je župan Stričak.

Uz dvorac Belu I, kupljeno je i 30 tisuća četvornih metara okolnog zemljišta, a cilj je namijeniti ga u kulturno-turističke svrhe. Cijelo to područje, poznato je kao dolina vitezova Ivanovaca. Radi se o naseljima Presečno, Krušljevec, Beletinec, Podevčevo, Filipići, Završje, Seljanec, Margečan i druge.

Župan Anđelko Stričak potpisao je ugovor o kupoprodaji s Danicom Tomić Stipan i Vladimirom Stipanom
Foto: Varaždinska županija Župan Anđelko Stričak potpisao je ugovor o kupoprodaji s Danicom Tomić Stipan i Vladimirom Stipanom

– Vjerujemo da će obnova i namjena dvorca Bela I kulturno-turističkoj svrsi za mještane tog kraja biti dodatan poticaj za bavljenje turizmom i eko-proizvodnjom te oživljavanje starih obrta i zanata - istaknuo je župan Stričak.

Sama priča o Beli koja je nekoć bila sjedište vlastelinstva, u kojoj su u spomeničkom kompleksu dvorci Bela I i Bela II te ostaci stare utvrde na brijegu iznad njih, seže još u vrijeme redovnika templara, uz nju se vežu brojne legende, poput onih da se tu skrivao engleski kralj Rikard Lavljeg Srca po povratku iz Trećeg križarskog rata te da je u srednjem vijeku iza dvorca u jednom danu spaljeno čak 60 vještica. Nakon templara imanje je došlo u posjed crkvenog reda ivanovaca, u kasnom srednjem vijeku često mijenja gospodare među kojima su bili hrvatski ban Matko Talovac, kralj ugarsko-hrvatski kralj Matijaš Korvin, grofovi Erdödy, barun Metel Ožegović...

Neandertalci i vulkan

Na području Varaždinske županije nalazi se 226 zaštićenih i preventivno zaštićenih kulturnih dobara, od čega su 32 arheološka kulturna dobra, a dva su zaštićena na UNESCO-ovoj listi nematerijalne baštine svijeta.

– Da bismo što više tih dobara prezentirali, Županija je pokrenula gradnju posjetiteljskih i interpretacijskih centara uz pet iznimno vrijednih lokaliteta, ne samo lokalno i nacionalno, nego i na svjetskoj razini. Riječ je lokalitetima fosilnog vulkana kraj Lepoglave, voćanskih neandertalaca u Donjoj Voći, ludbreškog vunastog nosoroga, halštatskih knezova i rimskih termi u Varaždinskim Toplicama. Nigdje na svijetu na ovako malom prostoru kao što je Varaždinska županija ne postoje lokaliteti koji svjedoče o svim vremenskim i povijesnim slojevima čovječanstva. Zato je bitno da sva naša kulturna dobra čuvamo, štitimo, otkupimo ono što je moguće te da postanemo važna točkica na karti svjetske kulturne baštine – rekao je župan Anđelko Stričak.

A da su joj emocije oko prodaje dvorca podijeljene, istaknula je donedavna vlasnica dvorca Danica Stipan.

– S jedne strane rastajem se od nečeg prekrasnog i nečega što sam voljela, a s druge strane sretna sam jer je dvorac dobio vlasnika koji će znati voditi brigu o njemu, i ne samo to. Za ovaj kraj to je izuzetno važno, da ti dvorci dobiju svoj turistički značaj, svoj nacionalni identitet i mjesto na kulturno-turističkoj karti. Čestitam županu koji je jedan od rijetkih koji je prepoznao potencijal dvorca i mislim da je ovo početak jedne lijepe priče – poručila je bivša vlasnica dvorca Bela I Danica Stipan.

storyeditor/2024-03-29/GRAD_MLADIH.jpeg Priznanje gradovima za kvalitetan život te osobni i profesionalni rast svojih mladih Samobor među šest gradova dobitnika certifikata "Grad za mlade" storyeditor/2024-03-29/a_prevencija_ucenici_foto_anita_zeko.jpg Borba protiv raka u Virovitičko-podravskoj županiji U projektu prevencije sudjelovalo 29 učenika storyeditor/2024-03-28/20230316133237_IMG_8879.jpg Trogodišnji program Ministar Erlić predstavio revitalizaciju doline Neretve