Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
VRIJEDAN PROJEKT

Potpisan ugovor za energetsku obnovu Muzeja likovnih umjetnosti

storyeditor/2024-09-13/mini_Glu-12.jpg
Muzej likovnih umjetnosti
Uvodna konferencija projekta 'Energetska obnova zgrade Muzeja likovnih umjetnosti' vrijednog 1,35 milijuna eura

U Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku održana je Uvodna konferencija projekta "Energetska obnova zgrade Muzeja likovnih umjetnosti". Ujedno je potpisan ugovor s izvođačem radova na obnovi ove reprezentativne zgrade izgrađene 1895. godine na adresi Europske avenije 9, u kojoj Muzej (do 2014. godine pod nazivom Galerija likovnih umjetnosti) djeluje već 60 godina.

Projekt energetske obnove zgrade Muzeja likovnih umjetnosti omogućen je u sklopu Javnog poziva za energetsku obnovu zgrada sa statusom kulturnog dobra, koje je objavilo Ministarstvo kulture i medija RH, pa ga sufinancira Europska unija kroz Mehanizam za oporavak i otpornost. Njegova ukupna vrijednost iznosi 1,353.625 eura, bespovratna sredstva EU su 1,264.594 eura, a projekt treba završiti do 15. travnja 2026.

– Svjedočimo potpisivanju ugovora za energetsku obnovu Muzeja likovnih umjetnosti, što je izuzetno značajan projekt u vrijednosti 1,35 milijuna eura. Osim obnove zgrade Muzeja, ostvarit će se i značajne uštede na energentima, a posjetitelji i zaposlenici imat će kvalitetniji i bolji prostor i uvjete. Osječko-baranjska županija dala je podršku Muzeju u realizaciji ovog i ostalih značajnih projekata za osnaženje kulturnih djelatnosti na području naše županije – kazao je dožupan Josip Miletić.

Ravnatelj MLU-a Eduard Hudolin kazao je kako je Muzej aplicirao još jedan projekt, vrijedan oko 1,5 milijun eura, kojim će se prostor i oprema modernizirati na najvišu razinu, a čuvanje i skrb o 6500 vrijednih umjetnina bit će znatno olakšani i unaprijeđeni.

Energetska obnova ove zgrade obuhvaća, među ostalim, toplinsku izolaciju vanjske ovojnice i djelomičnu zamjenu vanjske stolarije, ugradnju sustava grijanja i hlađenja dizalicom topline zrak-voda, postavljanje fotonaponske elektrane na postojeći krov zgrade... Planira se izvedba novih elemenata pristupačnosti u vidu dizala i platforme za osobe s invaliditetom i smanjenje pokretljivosti, ozelenjivanje postojećih zelenih površina, izvedba parkirališta za bicikle, kao i stvaranje zdravijih unutarnjih klimatskih uvjeta za sve posjetitelje, djelatnike MLU-a i širu zajednicu. 

storyeditor/2024-09-06/obrazovanje05.jpg U cjelodnevnoj školi Osječko-baranjska županija najuspješnija je u Hrvatskoj Vodimo brigu da svako dijete ima iste uvjete obrazovanja, na selu i u gradu storyeditor/2024-09-06/bacic1.jpg Ministar Branko Bačić posjetio je Osječko-baranjsku županiju i uručio 23 ugovora Milijun eura za prostorne planove nove generacije i energetsku obnovu storyeditor/2024-08-29/headonist2.jpg Osječko-baranjska županija Hedonizam je na istoku – svi na HeadOnEast u Osijek od 4. do 6. listopada