Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Ministar Branko Bačić posjetio je Osječko-baranjsku županiju i uručio 23 ugovora

Milijun eura za prostorne planove nove generacije i energetsku obnovu

storyeditor/2024-09-06/bacic1.jpg
Foto: OBŽ UGOVORI su odobreni temeljem natječaja koje je provelo ministarstvo, a dodijelio ih je ministar Bačić

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić posjetio je proteklog tjedna Osječko-baranjsku županiju, a razgovaralo se i o zahtjevima za darovanje nekretnine u vlasništvu RH u svrhu gradnje Zavoda za hitnu medicinu OBŽ-a i za gradnju građevine javne namjene "Centar crne slavonske svinje – Fajferica", kao i o imovinskopravnoj problematici Centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak.

Ministar Bačić dodijelio je i 23 ugovora odobrena temeljem natječaja koje je provelo njegovo ministarstvo, a čija je ukupna vrijednost 938.000 eura. Ugovore za energetsku obnovu zgrada javnog sektora uručio je gradonačelniku Grada Donjeg Miholjca Goranu Aladiću i načelniku Općine Podgorač Goranu Đaniću, a riječ je o bespovratnim sredstvima u ukupnom iznosu od 448.414 eura. Potom je uručio 20 ugovora za sufinanciranje izrade prostornih planova nove generacije ukupne vrijednosti 490.250 eura, a primili su ih predstavnici gradova Donji Miholjac i Valpovo te općina Petrijevci, Feričanci, Erdut, Bizovac, Vladislavci, Vuka, Viljevo, Donja Motičina, Ernestinovo, Kneževi Vinogradi i Čepin. Ugovor o financiranju izrade strategije zelene urbane obnove, ukupne vrijednosti 31.853 eura, uručen je Općini Bizovac.

– Naša županija je prethodnica i predvodnica povlačenja sredstava EU i nacionalnih sredstava, a naravno da je u svim tim projektima sudjelovala i Osječko-baranjska županija vlastitim sredstvima. Realizirani su tako projekti energetske obnove Opće županijske bolnice Našice, domova zdravlja, osnovnih i srednjih škola, domova umirovljenika i time smo zaista zadovoljni. Sve te obnove pogodovale su pripremama i povoljnom okruženju te je uslijedila i obnova stambenih zgrada, a Osječko-baranjska županija sufinancirala je kreditiranje energetske obnove višestambenih zgrada, kojih je na našem području 64 obnovljeno – naveo je Mato Lukić, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana. Strateški projekt Osječko-baranjske županije svakako je gradnja KBC-a Osijek.

– Za KBC Osijek u završnoj smo fazi izdavanja građevinske dozvole, nakon čega će se krenuti u realizaciju samog projekta koji će biti financiran EU sredstvima – kazao je ministar Bačić.

storyeditor/2024-09-06/20240905_102428.jpg Osposobljena su 152 pomoćnika, dok su škole raspisale dodatne natječaje za zapošljavanje Više učenika i važne investicije u sustavu obrazovanja storyeditor/2024-09-09/WhatsApp_Slika_2024-09-09_u_11_24_17_fab3eb46.jpg Pokazatelj pozitivnog demografskog trenda U povodu prvog dana škole dobrodošlica za 374 prvašića storyeditor/2024-09-07/Prvi_dan_vrtica.jpeg U pet vrtića izvode se radovi koji će osigurati bolje uvjete za djecu i djelatnike Svi slavonskobrodski mališani krenuli u besplatne gradske dječje vrtiće