Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Projekt

Potpisani ugovori o sustavu navodnjavanja Orubica koji bi trebao biti gotov 2021. godine

navodnjavanje
Foto: Damir Špehar/PIXSELL/Ilustracija
Projekt sustava za navodnjavanje Orubica vrijedan je 45,3 milijuna kuna, a njegovi učinci protezat će se na 326 h

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković u Davoru su potpisali ugovore o gradnji i projektnom nadzoru izgradnje sustava navodnjavanja Orubica, prvog takve vrste u Brodsko-posavskoj županiji. Županija je s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi još prije tri godine potpisala ugovor kojim je odobrena potpora, a novim ugovorima napokon će se krenuti u izgradnju. Sustav navodnjavanja trebao bi biti gotov do srpnja 2021. godine, a na njegovu izgradnju čekalo se dugih 11 godina.

– Prijedlog struke da prvo javno navodnjavanje bude locirano na području općine Davor odnosno u Orubici jednoglasno je prihvaćen. Razlozi leže u blizini rijeke Save i neupitnoj akumulaciji vode koju ona nosi, najkvalitetnijem tlu u županiji, a i u pronicljivosti Orubičana koji su se borili i uspjeli sačuvati primat najboljih povrtlara u Brodsko-posavskoj županiji – rekao je Željko Burazović, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu.

Projekt sustava za navodnjavanje Orubica vrijedan je 45,3 milijuna kuna, a njegovi učinci protezat će se na ukupno 326 hektara na području općine Davor. To će ovom području donijeti dodatan napredak u razvoju poljoprivrede, navodnjavajući plodna slavonska polja vodom iz Save. Prvi je to kapitalni sustav navodnjavanja u Brodsko-posavskoj županiji, ujedno i najveći pojedinačni projekt u ovoj županiji koji se gradi EU sredstvima.

Luka Brod Projekt težak 100 milijuna kuna ‘Gradnja Luke Brod može doprinijeti ostanku mladih ljudi u Hrvatskoj’