Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Projekt težak 100 milijuna kuna

‘Gradnja Luke Brod može doprinijeti ostanku mladih ljudi u Hrvatskoj’

Luka Brod
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Ovo je drugi najvažniji projekt kojim velike investicije selimo prema unutarnjim plovnim putevima – rekao je Butković

Ovako velika investicija dokaz je kako je ova Vlada prepoznala važnost riječnih plovnih puteva i razvoja Slavonskog Broda. Investiranjem u infrastrukturu i pristupne ceste, hrvatska Vlada svojim jamstvima i partnerstvom s Brodsko-posavskom županijom i Lučkom upravom daje svoj doprinos razvoju Slavonije – kazao je premijer Andrej Plenković prilikom potpisivanja dva važna ugovora u više od 100 milijuna kuna vrijednom projektu izgradnje infrastrukture, terminala i pratećih objekata u području Luke Slavonski Brod.

Brodski Stupnik Vindija Prilika za lokalno gospodarstvo U Brodskom Stupniku otvorena nova Vindijina farma za uzgoj purana

Zeleno svjetlo Vlade

Riječ je o ugovorima o izvođenju radova i koncesiji za obavljanje lučke djelatnosti. Luka Slavonski Brod nalazi se na granici Hrvatske i BiH, na željezničkom prometnom koridoru X i u neposrednoj blizini cestovnog koridora Vc te predstavlja i međunarodnu ulaznu luku EU. Sastavni je dio osnovne transeuropske mreže prometnica i koridora Rajna-Dunav, a zbog svog povoljnog položaja ima velik potencijal za razvoj u intermodalni logistički centar. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je kako se projekt s 56 posto sredstava sufinancira iz fondova EU. Cilj mu je poticanje korištenja transporta unutarnjim plovnim putevima nadogradnjom osnovne lučke infrastrukture u pružanju potpornih transporta u brodskoj luci.

– Nakon ishođenja svih dozvola, Vlada je dala zeleno svjetlo za kreditno zaduženje i jamstvo Lučkoj upravi, čime se uz europska sredstva osigurala financijska konstrukcija i omogućilo kretanje u ovaj projekt. Nakon osječkog terminala ovo je drugi najvažniji projekt kojim polako velike investicije selimo s mora prema unutarnjim plovnim putevima – rekao je Butković.

Podsjetimo, Vlada je u svibnju ove godine donijela odluku o davanju suglasnosti Lučkoj upravi Slavonski Brod za zaduživanje i odluku o davanju jamstva za urednu otplatu kredita u vrijednosti 80 milijuna kuna. Nakon toga zaključen je ugovor o dodjeli kredita između Lučke uprave i HBOR-a. Nakon izrade projektne dokumentacije, ishođenja građevinske dozvole i izvedbenog projekta, napokon je zatvorena i financijska konstrukcija. Prema riječima brodsko-posavskog župana Danijela Marušića, riječ je o ugovorima od iznimne važnosti za razvoj županije.

Povijesni dan za županiju

– Dugo smo čekali ove ugovore. Uz ovaj, tu su i drugi projekti. Ja sam danas najsretniji župan, jer nikada u povijesti u našu županiju nije ušlo toliko investicija u samo dva dana – rekao je Marušić. Ugovore s izvođačima radova GH Holdingom i Manšpedom potpisao je ravnatelj Lučke uprave Slavonski Brod, Marijan Jurić. – Dugoročno gledano, ova investicija može doprinijeti zaustavljanju odlaska dijela mladih iz zemlje. Zaustavimo li samo jedan autobus, već smo napravili veliku stvar – poručio je Jurić.

Srednja škola M.A.Reljkovića Energetska obnova Srednja škola M. A. Reljkovića štedjet će 71 posto toplinske energije