Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Projekt "In-In – integracija i inkluzija"

Potpisani ugovori s 44 pomoćnika u nastavi

Foto: Kristijan Toplak
Ovo je sedma školska godina kako Županija potpisuje ugovore s pomoćnicima u nastavi

Ukupno 44 pomoćnika u nastavi potpisala su ugovore u sklopu projekta "In-In – integracija i inkluzija" i od ponedjeljka će sa svojim učenicima sjesti u školske klupe. Projekt, čiji je nositelj Virovitičko-podravska županija, vrijedan je 2,265.090 kuna i financira se sredstvima EU socijalnog fonda, dok 5 posto izdvaja Županija.

Uključeno 19 škola

U projekt je uključeno 19 škola partnera, od kojih 15 osnovnih i 4 srednje, a osnivač im je Županija te Katolička osnovna škola.

– Ovo je sedma školska godina kako potpisujemo ugovore s pomoćnicima u nastavi, a moram reći da smo dobili odobrenje za još šest pomoćnika koje ćemo zaposliti tijekom školske godine kada učenici, koji su još uvijek u obradi, dobiju rješenje za pomoćnika u nastavi – rekla je županijska pročelnica za obrazovanje i demografiju Martina Bunić.

Uz one u sklopu projekt "In-In – integracija i inkluzija", deset pomoćnika osigurala je Udruga osoba s invaliditetom Slatina, u 
suradnji s Virovitičko-podravskom županijom.

– Oni će u okviru svojeg projekta financirati osiguravanje 10 pomoćnika u nastavi, a oni su već zaposleni u školama jer je Udruga ranije zaprimila Odluku o financiranju. Nažalost, mi smo Odluku zaprimili tek kada je već počela školska godina i zato je ovoliko trebalo da pomoćnici krenu na nastavu sa svojom djecom. Nadamo se da će to sljedećih godina biti ranije riješeno – istaknuo je župan Igor Andrović.

Kad se sve zbroji, ukupno 60 pomoćnika bit će zaposleno preko projekta Virovitičko-podravske županije i projekta Udruge osoba s invaliditetom Slatina, a brinut će o 61 učeniku.

“Tu sam našla sebe”

Potpisivanju ugovora svjedočili su i ravnateljica Razvojne agencije VIDRA Emina Kovač, kao i Jasna Per-Kožnjak iz Poslovnog učilišta "Eduka Plus", u kojemu su pomoćnici prošli edukaciju te ravnatelji škola uključenih u projekt.

A osim novih pomoćnika, ugovore je proteklog tjedna potpisao i niz pomoćnika u nastavi koji taj posao rade već godinama.

– Već sam treću godinu zaredom pomoćnik u nastavi jednoj prekrasnoj djevojčici i, osim što joj pomažem u edukaciji, razvile smo veliko prijateljstvo. Brzo smo se navikle jedna na drugu i stvorile prijateljski odnos te smo kroz igru krenule s edukacijom. Potrebno je puno ljubavi, empatije, zagrljaja i pohvala kako bi dijete osjetilo svoju vrijednost i dobilo želju za nastavkom učenja. Presretna sam što je vidljiv uspjeh kod nje, kako u nastavnom smislu, tako i u emotivnom – rekla je Kristina Pavlek iz Virovitice, koja je pomoćnica u  nastavi u OŠ Ivana Gorana Kovačića u Gornjem Bazju.

Tri godine staža kao pomoćnica ima i Jelena Kolaković iz Suhopolja, a angažirana je u OŠ August Cesarec iz Špišić Bukovice. Učenik s kojim je dosad radila završio je osmi razred  pa u novu školsku godinu kreće s novim učenikom kojem će pomagati.

– U ovom sam poslu zaista pronašla sebe – poručuje Jelena Kolaković.