Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Novi projekti za Slavoniju, Baranju i Srijem u Vukovaru

Potpisano 14 vrijednih EU projekata

Foto: Osječko-baranjska županija
Ugovori za projekte potpisani su na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

Deseta sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, održana u Vukovaru, za Osječko-baranjsku županiju važna je i zbog 14 novih ugovora za projekte čija će realizacija najvećim dijelom biti financirana iz fondova EU. Tako je zamjenik župana Goran Ivanović potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru Poziva "Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2019. – 2020.)", sufinanciran sredstvima iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) u vrijednosti milijun kuna.

Rekordan proračun Županije za 2020. godinu, iznosi 1,56 milijardi kuna Gradit će se distribucijski centar za voće i povrće, gimnazija...

– Na sjednici smo naglasili dva izuzetno važna projekta za Osječko-baranjsku županiju. To su gradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće te Terminala za pretovar rasutih tereta u Luci Osijek. Za RDC je Ministarstvo poljoprivrede osiguralo početnih pet milijuna kuna, no projekt je gotov te treba naći i preostala sredstva. Za Luku Osijek osigurano je 117 milijuna kuna, no nakon postupka javne nabave utvrdilo se da će projekt koštati više od 220 milijuna kuna. Premijer i ministar Butković upoznati su s time i vjerujem da će se naći rješenje. Isto tako, govorili smo o Zračnoj luci Osijek kojoj je potrebno investiranje da bi se stavila u punu funkciju – kaže zamjenik župana Ivanović.

Ugovore su potpisali i predstavnici gradova Našice (rekonstrukcija dva dvorca u vrijednosti 98,86 milijuna kuna, od čega su 75 milijuna bespovratna sredstva EU), Osijek, Belišće i Beli Manastir, općina Erdut, Čepin i Satnica Đakovačka, tvrtke HEP Toplinarstvo, te OPG-ovi Kopljar Stjepan, Rabljenović Pero, Fabric Zvonimir, Kraljik Vedran i Pipunić Mato.