Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Rekordan proračun Županije za 2020. godinu, iznosi 1,56 milijardi kuna

Gradit će se distribucijski centar za voće i povrće, gimnazija...

1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Osigurano je i 40 mil. kuna za projektnu dokumentaciju za novi KBC Osijek, što će biti najveća investicija na ovom području, vrijedna oko dvije milijarde kuna

Rekordnih 1,56 milijardi kuna iznosi proračun Osječko-baranjske županije za 2020. godinu. To je 65 posto više od proračuna u 2019., odnosno dvostruko više u odnosu na 2017. godinu kada je iznosio 750 milijuna kuna. Izglasali su ga nedavno vijećnici županijske Skupštine.

Ilustracija RURALNI RAZVOJ Za 61 proizvođača 545.270 kuna potpora

Energetske obnove

Razlog ovakvom povećanju, pojašnjeno je, dijelom je evidencijsko uključivanje u proračun sredstava za plaće za zaposlene u osnovnim i srednjim školama, kao i spajanje ureda državne uprave sa županijom. Kako je naglašeno u raspravi, zakonska ograničenja u izvornim proračunskim prihodima dopunjena su osiguranjem važnijih sredstava iz europskih i drugih izvora, pa usvojeni proračun jamči realizaciju razvojnih, socijalnih i drugih projekata.

– Proračun Osječko-baranjske županije nikada nije bio tako velik, a važno je naglasiti da je osigurano više od 400 milijuna kuna za projekte koje se zajednički financiraju iz županijskog proračuna i fondova Europske unije. To su projekti poput energetske obnove objekata javne namjene, za što smo osigurali 138 milijuna kuna, te ćemo iduće godine završiti sve započete projekte obnove škola, domova zdravlja, domova za starije i nemoćne osobe te drugih objekata javne namjene kojima je Županija osnivač. U gotovo svakoj općini i gradu imamo određeno gradilište, a predviđamo da ćemo nakon obnove imati uštede više od 15 milijuna kuna godišnje samo na energentima – istaknuo je župan Ivan Anušić.

Iduće godine počinje i gradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, za što je u proračunu osigurano gotovo 30 milijuna kuna, I. Gimnazije u Osijeku (26 milijuna kuna), osigurano je 7,5 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju za gradnju Gospodarskog centra, pet milijuna kuna za izgradnju nastavno-sportske dvorane Osnovne škole Miroslava Krleže u Čepinu.

U tijeku su najveća ulaganja u prometnu infrastrukturu Osječko-baranjske županije Nove obilaznice, podvožnjak, autobusi, završetak Koridora 5C...

– Tu su i sredstva za projekt revitalizacije prostora bivšeg OLT-a (2,5 milijuna kuna), projekt termalnih izvora (3,2 milijuna kuna), 35 milijuna kuna za sustave navodnjavanja, 40 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju za novi KBC Osijek, što će biti najveća investicija na ovom području, vrijedna oko dvije milijarde kuna. Naravno, nastavlja se projekt besplatne prehrane za sve učenike osnovnih škola, za što je u proračunu osigurano 11,2 milijuna kuna, sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola s 29,6 milijuna kuna te niz drugih projekta – dodao je župan Ivan Anušić.

Porezna reforma

Pročelnica Upravnog odjela za javne financije Snježana Raguž ističe da se 637 milijuna kuna odnosi na sam županijski proračun, a 925 milijuna kuna na evidencijski prikazane prihode proračunskih korisnika. Napominje da se od 1. siječnja 2020. godine županijama povjeravaju poslovi Ureda državne uprave, što se, dakako, odnosi i na Osječko-baranjsku županiju koja preuzima djelatnike regionalnog Ureda, a za njihove plaće u proračunu je osigurano 24 milijuna kuna.

Pročelnica Raguž ističe da će zbog porezne reforme prihodi biti znatno smanjeni.

Projekt "Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području cijele Osječko-baranjske županije" Dom zdravlja Našice dobiva novu zgradu i opremu u vrijednosti 7,5 milijuna kuna

– Novim Zakonom o porezu na dohodak uvode se porezne olakšice za osobe mlađe od 30 godina, i to na način da su osobe do 25 godina potpuno oslobođene plaćanja poreza, a osobe od 25 do 30 plaćaju 50 posto porezne obveze. No, to će utjecati na prihode tek 2021., s obzirom na to da se olakšice neće obračunavati na plaćama kroz 2020., nego po godišnjoj prijavi poreza koja se podnosi u 2021. – pojasnila je pročelnica Raguž te naglasila da je i bez toga iznosa proračun Županije viši od milijardu kuna.