Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Projekt "Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području cijele Osječko-baranjske županije"

Dom zdravlja Našice dobiva novu zgradu i opremu u vrijednosti 7,5 milijuna kuna

1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
U sklopu projekta u tijeku su i radovi na ambulantama u Koški, Podgoraču i Đurđenovcu u vrijednosti od gotovo 600.000 kuna

Nakon provedenog postupka javne nabave, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović prošlog tjedna potpisao je ugovor o izvođenju radova u Domu zdravlja Našice s tvrtkom Cras d.o.o. Osijek u vrijednosti 4,461.239 kuna, kao i ugovor o stručnom nadzoru nad izvođenjem tih radova s tvrtkom Recpect-ing d.o.o. Osijek vrijedan 70.000 kuna.

Potpisani ugovori sa 61 korisnikom potpora Odobreno još pola milijuna kuna poljoprivrednicima

Rok 10 mjeseci

Ugovoreni infrastrukturni radovi, s rokom izvođenja od 10 mjeseci, uključuju gradnju nove zgrade s prostorijama za ordinacije Doma zdravlja Našice, a u svrhu kvalitetnije i dostupnije primarne zdravstvene zaštite te osiguranja dovoljno prostora za 13 liječničkih ordinacija koliko ih je sada aktivno. U sklopu istog projekta u tijeku je izvođenje radova u ambulantama u Koški, Podgoraču i Đurđenovcu u vrijednosti od gotovo 600.000 kuna, a provodi se i veliko opremanje ambulanti, ordinacija i zdravstvenih stanica te edukacija liječnika.

energetska obnova Bolji uvjeti rada i milijunske uštede na režijama

– Ovo je posljednji ugovor za infrastrukturne radove na šest domova zdravlja u okviru projekta "Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području cijele Osječko-baranjske županije". Potpisani ugovor je najvredniji i najveći ugovor u projektu, a njime će se uz postojeću zgradu Doma zdravlja Našice podići nova zgrada površine 410 četvornih metara. Istodobno, Domu zdravlja Našice isporučena je ili se isporučuje medicinsko-tehnička i dijagnostičko-terapijska oprema u vrijednosti gotovo 2,5 milijuna kuna, a namijenjena je za obiteljsku medicinu, ginekologiju, pedijatriju, dentalnu radiologiju, kao i kardiološko-pulmološku, ultrazvučnu i fizikalnu djelatnost. Ukupna ulaganja u prostor, opremu i edukacije u Domu zdravlja Našice tako iznose 7,5 milijuna kuna – kaže pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU Nataša Tramišak.

Zamjenik župana Goran Ivanović podsjeća da je primarna zdravstvena zaštita temelj zdravstvenog sustava, a ulaganje milijun eura u opremu, prostore i edukacije u našičkom Domu zdravlja posebno je vrijedno. Uostalom od njegove izgradnje do sada gotovo nije bilo ulaganja. Ovim investicijama poboljšavaju se uvjeti rada i kvaliteta usluga u domovima zdravlja Osijek, Našice, Đakovo, Donji Miholjac, Beli Manastir i Valpovo, a ujedno se smanjuje broj upućivanja pacijenata i pritisak na Klinički bolnički centar Osijek i Opću županijsku bolnicu Našice.

– Projekt "Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području cijele Osječko-baranjske županije" polako završava, traje do jeseni iduće godine, no ovisno o uvjetima s takvim aktivnostima nastavit ćemo i u novom financijskom razdoblju – poručio je.

Osječko-baranjska županija Bespovratni novac EU omogućava provođenje lokalnih projekata Nova rasvjeta, asfalt, igralište, dom kulture...

Zadovoljstvo ulaganjima u Dom zdravlja Našice, kao i ukupnim projektom dostupnije primarne zdravstvene zaštite iskazuju i gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić te ravnateljica Doma zdravlja Našice Ljerka Nekić.

Novac iz EU

Projekt "Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području cijele Osječko-baranjske županije" provodi se od 1. prosinca 2017. godine, a završetak neće biti 1. lipnja, kako je planirano, nego u rujnu 2020. godine. Razlog su upravo naknadno odobrene investicije u Domu zdravlja Našice, što je i ukupnu vrijednost cijelog projekta s 23,9 podiglo na više od 27 milijuna kuna. Naravno, najveći dio sredstva su bespovratna sredstva Europske unije (85 posto), a ostalo Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini te Osječko-baranjske županije, kao osnivača ustanova u koje se ulaže i nositelja cijelog projekta.