Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Potpisani ugovori sa 61 korisnikom potpora

Odobreno još pola milijuna kuna poljoprivrednicima

Foto: Osječko-baranjska županija
Ove godine potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju odobrene su za ukupno 185 korisnika i u ukupnom iznosu od 2.574.620 kuna

Osiguravši 5,25 milijuna kuna u svom proračunu, Osječko-baranjska županija i ove godine provodi 14 mjera potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Javni pozivi za dodjelu potpora objavljeni su u ožujku, a prema pristizanju zahtjeva potpore se postupno odobravaju. Tako je prošlog tjedna zamjenik župana Goran Ivanović potpisao ugovore sa 61 korisnikom u ukupnoj vrijednosti 545.270 kuna.

energetska obnova Bolji uvjeti rada i milijunske uštede na režijama

Potpisnici su 51 obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, 6 obrta, 1 trgovačko društvo, 1 udruga i 2 jedinice lokalne samouprave. Najviše potpora odobreno je za poticanje izvrsnosti u proizvodnji mlijeka te za sudjelovanje u programima kvalitete i stvaranja robne marke poljoprivrednih proizvoda.

– Na području Osječko-baranjske županije nalazi se 212.095 hektara obrađenih poljoprivrednih površina, za čiju su obradu i potom proizvodnju potrebni i poticaji, pa imamo niz mjera na koje se zainteresirani mogu javiti. Na taj način pomažemo proizvođačima i jačamo njihovu volju da se nastave baviti poljoprivredom, budu konkurentni, razvijaju proizvodnju, uvode nove tehnologije. Uz državne mjere, vlastitim mjerama nastojimo kontinuirano jačati poljoprivredu kako bi činila okosnicu gospodarstva naše županije – kaže zamjenik župana.

Suradnja sa Županijom Poljoprivrednici će plaćati manje kamate na kredite

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling ističe da obiteljska poljoprivredna gospodarstva redovito pokazuju najveći interes za potpore.

– Ove godine potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju odobrene su za ukupno 185 korisnika i u ukupnom iznosu od 2,574.620 kuna. Naši poljoprivrednici sve više ulažu u kvalitetu proizvoda i istraživanja kojima dokazuju sljedivost proizvoda, odnosno da proizvode na najkvalitetniji način, bez upotrebe velikih količina pesticida. Vjerujem da će nastaviti s ulaganjima, a Županija nastavlja program potpora – poručuje pročelnica.

Javni pozivi otvoreni su do 25. studenoga 2019. godine, osim za dodjelu potpora za manifestacije koji je otvoren do 15. prosinca 2019. godine, no sve mjere potpora nastavit će se i 2021.

PROMJENE Novi proračun Osječko-baranjske županije bit će znatno drukčiji