Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
energetska obnova

Bolji uvjeti rada i milijunske uštede na režijama

Foto: Osječko-baranjska županija
U tijeku je 31 projekt energe-tske obnove ukupne vrije-dnosti 100 milijuna kuna

Župan Ivan Anušić potpisao je proteklog tjedna ugovor o izvođenju radova na energetskoj obnovi zgrade Osnovne škole kralja Tomislava Našice s tvrtkom Metal-Zec d.o.o. Ukupna vrijednost projekta iznosi 5,523.405 kuna, s time da su sredstva Europske unije 2,444.427 kn, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU 1,104.524 kune te Osječko-baranjske županije 1,974.453 kune.

Suradnja sa Županijom Poljoprivrednici će plaćati manje kamate na kredite

Cilj obnoviti sve zgrade

– Ovim ugovorom počinje realizacija još jednog projekta energetske obnove zgrada javne namjene na području Osječko-baranjske županije, odnosno u tijeku je 31 postupak obnove, a njihova ukupna vrijednost je 100 milijuna kuna. Naš cilj je obnova zgrada svih institucija kojima je Županija osnivač, a prema prvim procjenama nakon završetka dosadašnja 54 projekta samo na energentima ostvarit će se uštede od 11 milijuna kuna godišnje. Tako vraćamo sredstva uložena kroz fondove EU te resornog ministarstva, fonda i vlastita sredstva Županije. Osim uštede na energentima, energetskom obnovom olakšava se rad i boravak u tim institucijama – rekao je župan Anušić.

Osječko-baranjska županija, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zaključili su ove godine ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za 35 novih projekata energetske obnove zgrada osnovnih i srednjih škola, domova za stare i nemoćne osobe, domova zdravlja i Opće županijske bolnice Našice.

Od toga, do sada je zaključen 31 ugovor o izvođenju radova, dok je za preostala četiri u tijeku postupak javne nabave.

Pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU Nataša Tramišak ističe da radovi u svim projektima energetske obnove trebaju biti završeni u roku od 10 mjeseci od potpisivanja ugovora s izvođačima radova i uvođenja u posao.

PROMJENE Novi proračun Osječko-baranjske županije bit će znatno drukčiji

– Osječko-baranjska županija je najuspješnija hrvatska županija po prijavi projekata energetske obnove. Od 2017. do sada imamo ukupno 54 projekta obnove zgrada javnog sektora, a njihova vrijednost je oko 200 milijuna kuna. Svi projekti su financirani 60 posto sredstvima EU, što su ukupno 104 milijuna kuna, od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU uspjeli smo osigurati gotovo 50 milijuna kuna, a ostatak troška od 37 milijuna kuna snosit će Osječko-baranjska županija. Projekti obnove postoje i za druge od ukupno 200-tinjak zgrada javne namjene na području Županije, te će biti prijavljeni na naredne javne natječaje – kazala je pročelnica Tramišak.

Nova stolarija

Zgrada Osnovne škole kralja Tomislava sagrađena je 2001. godine. Trenutačni energetski razred zgrade je C, a očekivani nakon obnove je B. Planirano smanjenje emisije CO2 iznosi 19,01 posto na godišnjoj razini.

Predviđeni radovi energetske obnove ove zgrade obuhvaćaju povećanje toplinske zaštite krova, rekonstrukciju sustava grijanja, izmjenu vanjske stolarije 
i izmjenu vanjske ovojnice zgrade.

Osječko-baranjska županija Bespovratni novac EU omogućava provođenje lokalnih projekata Nova rasvjeta, asfalt, igralište, dom kulture...