Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Suradnja sa Županijom

Poljoprivrednici će plaćati manje kamate na kredite

Foto: Osječko-baranjska županija
Dožupan Goran Ivanović i čelnici ovih općina i gradova potpisali su sporazume o zajedničkom sufinanciranju kamate u kreditnoj liniji za sjetvu i stočarsku proizvodnju. Poljoprivrednici će, tako, umjesto početnih 5 posto, plaćati od 1,5 do 2,5 posto kamate

Osječko-baranjska županija u suradnji sa Zagrebačkom bankom ove je godine pokrenula još jedan program poticanja poljoprivredne proizvodnje - kreditnu liniju za sjetvu i stočarsku proizvodnju.

PROMJENE Novi proračun Osječko-baranjske županije bit će znatno drukčiji

Županija je tako objavila Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za kredite, a iz svog proračuna subvencionirat će 2 posto kamata. Javni poziv je otvoren do iskorištenja kreditnog potencijala od 5 milijuna kuna, a u slučaju većeg interesa može se povećati.

Kako bi poljoprivrednicima osigurali još povoljnija kreditna sredstva, župan Ivan Anušić pozvao je čelnike 42 jedinice lokalne samouprave s područja Županije da se pridruže projektu te - kao i Županija - subvencioniraju kamate. Poziv su, za sada, prihvatili gradovi Belišće, Đakovo i Osijek te Općina Erdut koji će s 1 posto subvencionirati kamate na odobrene kredite, Općina Ernestinovo s 0,5 posto te Općina Bilje s 1,5 posto.

Dožupan Goran Ivanović i čelnici ovih općina i gradova potpisali su sporazume o zajedničkom sufinanciranju kamate u kreditnoj liniji za sjetvu i stočarsku proizvodnju. Poljoprivrednici će, tako, umjesto početnih 5 posto, plaćati od 1,5 do 2,5 posto kamate.

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling zahvalila je općinama i gradovima koji su prepoznali i podržali projekt, dok su njihovi predstavnici naglasili kako se upravo kroz ovakvu suradnju regionalne i lokalne samouprave mogu polučiti najveći učinci za stanovnike cijele županije.

Županija i ove godine jedina u Hrvatskoj sufinancira pregled svinja Za mjeru sprečavanja širenja trihineloze stotinu tisuća kuna

– Pozivam i ostale općine i gradove da s verbalnog prijeđu na konkretno te da nam se pridruže u ovim projektima. S jedan posto subvencija za kredite neće bitno oštetiti svoje proračune, dapače, u njima već imaju sredstva koja mogu koristiti za takvu namjenu, a mnogo će pomoći proizvođačima i proizvodnji - poručuje Ivanović. Kratkoročni krediti namijenjeni su za nabavu repromaterijala za sjetvu, za vlastitu poljoprivrednu proizvodnju poslovnih subjekata i za nabavu grla za tov svinja. Dugoročni krediti namijenjeni su za nabavu rasplodnih junica i za nabavu grla za tov junadi.