Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Županija im olakšala financiranje

Potpore krojačima, bravarima, urarima i zlatarima da ih sačuvaju od propadanja

Sisačkim obrtnicima uručeni ugovori o dodjeli bespovratnih potpora po projektu "Tradicijski i umjetnicki obrti"
1/8
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Ukupno je za 30 krojača, zlatara, limara, dimnjačara, bravara, urara , postolara i drugih sličnih obrtnika isplaćeno 278.000 kuna potpora

Trideset obrtnika s područja Sisačko-moslavačke županije dobilo je bespovratne potpore iz županijskog proračuna. Potpore su namijenjene tradicijskim i umjetničkim obrtima, kako bi se sačuvali od izumiranja. 

Potporu od 10.000 kuna za preuređenje radionice dobio je i sisački obrt "Kit" koji proizvodi suvenire za nacionalne parkove i muzeje.

- Potpora će nam pomoći u samom radu i aktivnostima koje smo isplanirali i olakšati financiranje tih planova. Koliko god je mala uvijek nam dobro dođe. Imamo petero djelatnika i za ovu potporu smo išli u malo preuređenje radionice da bi našim djelatnicima bilo bolje i lakše raditi. Obiteljski obrt postoji 17 godina i  jednom trenutku smo shvatili da u Sisku ne možemo plasirati dovoljno proizvoda da bi imali dovoljno prihoda kako bi mogli od toga živjeti i stoga smo odlučili krenuti na vanjske terene. Prvo s Plitvičkim jezerima koje su bliže nama pa dalje i danas nam je dobro – rekao je Matija Cvetnić.

Ukupno je za 30 krojača, zlatara, limara, dimnjačara, bravara, urara , postolara i drugih sličnih obrtnika isplaćeno 278.000 kuna potpora.

- Ovo je samo jedna u nizu potpora za poduzetnike i obrtnike koje imamo u našem proračunu. Uloga je županije da stvaramo povoljno okruženje za gospodarstvo i obrtništvo i to želimo činiti - – rekao je župan Ivo Žinić prilikom uručenja potpora.  

- Ovo su potpore najranjivijim skupinama obrtnika, onim tradicijskim i umjetničkim koji imaju specifično tržište. Broj svih obrtnika je i dalje u padu, mada je taj pad ove godine ipak u stagnaciji – rekao je Adolf Cvanciger, predsjednik Obrntičke komore Sisačko-moslavačke županije koja trenutačno zastupa 1940 postojećih obrta u toj županiji.