Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Grad Bjelovar osigurao 2,5 milijuna kuna za pomoć poduzetnicima

Potpore poduzetnicima za otvaranje novih radnih mjesta, ulaganje u strojeve i opremu

Foto: Grad Bjelovar
Prošle se godine prijavilo 118 tvrtki i obrtnika, a potpore je primilo 20 poduzetnika

HGK Županijska komora Bjelovar bila je domaćin predstavljanja Programa općih mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada Bjelovara.

Riječ je o potporama „de minimis“ za jačanje konkurentnosti koje se odnose na otvaranje novih radnih mjesta, ulaganje u strojeve i opremu, te o subvencijama za razvoj poduzetničke infrastrukture.

Bjelovar otvara proračun građanima, moći će vidjeti kako se troši gradski novac transparentnost Bjelovar otvara proračun građanima, moći će vidjeti kako se troši gradski novac

Velik odaziv

Grad Bjelovar ponovo je odlučio dodijeliti ove nepovratne potpore i subvencije, a u ime Grada predstavio ih je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić.

– Program smo radili s poduzetnicima, javno i transparentno ih predstavljamo, veseli me velik odaziv danas. Prošle godine mjere su polučile najveći uspjeh do sada, i to je rezultat toga što slušamo što nam ljudi govore. Ove je godine predviđeno oko 2,5 milijuna kuna, i ponavljamo one mjere koje su bile uspješne i prošle godine, a to su upravo ulaganja u strojeve, poticanje novih radnih mjesta i poduzetnika početnika. Iako se to ne čini kao velik novac, upravo to je bio onaj jezičac na vagi koji je rezultirao time da brojni poduzetnici u gradu ulože u poslovanje. Kako su oni opterećeni brojnim davanjima, ovo im uvelike pomaže. Moguće je dobiti 50% potrebnih sredstava, do 20.000 kuna – objasnio je zamjenik gradonačelnika Brajdić.

Poduzetnici su prošle godine u gospodarstvo uložili više od 100 milijuna eura. Ono što veseli, napominje Brajdić, jest to da primjerice nema građevinske tvrtke koja trenutačno nema posla. Gospodarstvo se polako oporavlja uz pomoć pametnih projekata i potpora. Prošle se godine u suradnji sa Županijskom komorom i Udruženjem obrtnika prijavilo 118 tvrtki i obrtnika, a potpore je primilo 20 poduzetnika početnika te su otvorena 32 nova radna mjesta. U strojeve i opremu 40 tvrtki i 13 obrta uložilo je 668 tisuća kuna gradskih sredstava. Prema tome su formirani i predviđeni troškovi za ovogodišnje potpore među kojima su i potpore za pokretanje gospodarskih aktivnosti poduzetnika početnika, za nabavu i ugradnju strojeva i opreme, podupiranje razvoja obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva, potpore tradicijskim i umjetničkim obrtima, za stručno obrazovanje i doškolovanje zaposlenih i nezaposlenih i nekolicina drugih.

Kada bude sagrađena ta dionica, četverotračna brza cesta u punom profilu, od Virovitice do Zagreba stizat će se za svega 60 minuta vožnje Potpisan ugovor za ishođenje dokumentacije vrijedan 33,6 milijuna kuna Posljednji korak prije gradnje 60 kilometara brze ceste od 
Bjelovara do Terezinog Polja

Nagrada i za najbolji start-up

Veliki interes izazvale su olakšice za investitore na području grada Bjelovara, popularni tax free, subvencioniranje kamatne stope na odobrene poduzetničke kredite u 2017. godini, tehnološki inkubator, ali i nagrada za najbolji start-up koju će Grad Bjelovar provesti i ove godine, nakon velikog prošlogodišnjeg uspjeha i interesa.

Mjere će krenuti nakon sjednice Gradskog vijeća koja će se održati do sredine ožujka, a do tad je u tijeku javno savjetovanje i primaju se prijedlozi.