Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Solin u financijskom plusu

Povećali naknade za višečlane obitelji i stipendije studenata

bebe
Foto: Ivica Galović/Pixsell
Solinske obitelji s troje i više djece do sada su koristile mjesečnu rodiljnu naknadu od 500 kuna, a ovim mjerama dobijat će mjesečnu naknadu od 700 kuna

Zbog povoljnog završnog financijskog računa grada Solina za 2016. odlučeno je da se rebalansom proračuna povećaju mjesečni izdaci za 200 kuna za obitelji koje imaju petoro i više djece te za rodiljne naknade za obitelji s troje i više djece, kao i stipendije za studente, izvijestila je u ponedjeljak solinska gradska uprava.

"Ovim mjerama bit će obuhvaćeno 35 obitelji u Solinu s petoro i više djece koja su od grada do sada dobijale mjesečnu naknadu od 500 kuna, a sada će ta mjesečna naknada biti 700 kuna", rekao je Dalibor Ninčević, zamjenik gradonačelnika Solina s ovlastima gradonačelnika iz HDZ-a

Šezdeset i četiri solinske obitelji s troje i više djece koje su do sada koristile mjesečnu rodiljnu naknadu od 500 kuna ovim mjerama dobijat će mjesečnu naknadu od 700 kuna.

Izdvojit će se novac za gospodarstvo i smanjenje nezaposlenosti

Također nakon rebalansa i 147 studenata sa solinskog područja, kojima su do sada stipendije bile u rasponu od 600 do 700 kuna, imat će veću mjesečnu stipendiju za 200 kuna. Osim toga rebalansom proračuna izdvojit će i dodatnih 100.000 kuna za poticanje gospodarstva i smanjenje nezaposlenosti u Solinu.

"Ovim mjerama želimo poboljšati standard pučanstva u Solinu u kojem se nastavlja pozitivan trend priraštaja tako je na području Solina u 2016. godini bilo 100 novorođenčadi više nego umrlih," kazao je Ninčević.

Gradsko vijeće Solina za rebalans s ovakvim mjerama odlučilo je nakon što je završni financijski račun tog grada za 2016. godinu bio za oko 4,5 milijuna kuna povoljniji nego što se očekivalo.

Povoljnijem završnom godišnjem financijskom računu Solina  pridonijele su pojačane aktivnosti u zadnjem tromjesečju 2016. u naplati proračunskih potraživanja za komunalne naknade i komunalni doprinos te za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata.

Na upit jesu li ove mjere dio predizborne kampanje za lokalne izbore u svibnju ove godine Ninčević (HDZ) je naglasio kako mu je najvažnije da se tim mjerama poboljšava standard Solinjana.

Pojasni je kako u vrijeme predlaganja gradskog proračuna za 2017. godinu, za što je  krajnji zakonski rok do 15. studenoga kalendarske godine, nisu bili poznati povoljni proračunski financijski rezultati za grad Solin jer nije završila  kalendarska godina, pa te mjere nisu ni mogle tada biti predložene. Zato su sada prihvaćene rebalansom gradskog proračuna  za 2017.