Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Završene energetske obnove dviju škola, projekti Županije

Povratku u klupe najviše će se veseliti mališani u Josipovu i Suhopolju

1/4
Foto: Kristijan Toplak
I dalje ulažemo u obrazovanje, jer i djeca u matičnim i područnim školama zaslužuju jednake uvjete kao i u urbanim područjima, ističe župan Andrović

Kada se 11. svibnja učenici od prvog do četvrtog razreda budu vraćali u svoje osnovne škole, na području Virovitičko-podravske županije najviše će se tome veseliti djeca u Josipovu i Suhopolju.

Uz pomoć Županije, ZHM dobio izolacijsku jedinicu za prijevoz pacijenata U "Bio bagu" prevozit će se bolesnici s koronom, a kasnije oni s opeklinama

Projekt pisala VIDRA

Naime, Virovitičko-podravska županija trenutačno provodi energetsku obnovu osnovnih škola u Suhopolju, uključujući i sportsku dvoranu, zatim Petra Preradovića u Pitomači, Ivana Gorana Kovačića u Gornjem Bazju, područne škole u Josipovu te Sportske dvorane Tehničke škole u Virovitici. Ukupna vrijednost navedenih projekata kreće se oko 20 milijuna kuna. Trenutačno su radovi u tijeku u školama Petra Preradovića, Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje, sportskoj dvorani Tehničke škole, a završeni su već u Josipovu i Suhopolju.

Najviše razloga za osmijeh imat će tako učenici nižih razreda u Josipovu i Suhopolju.

– Zgrada Područne škole u Josipovu bila je i želja mještana, a Virovitičko-podravska županija je, provodeći viziju župana Androvića, odlučila obnoviti školske zgrade, kako u velikim tako i manjim mjestima – ističu u Županiji.

Suradnja s Izraelom – počinje pilot-projekt podzemnog navodnjavanja Povećava se urod, sprečavaju bolesti i čuva oprema jer nije na suncu

Zgrada Područne škole u Josipovu, koja radi pri Osnovnoj školi Eugena Kumičića Slatina, umjesto dosadašnjeg, najlošijeg G energetskog razreda, imat će oznaku D razreda, uz uštedu energije od 63 posto.

Projekt je odobren u sklopu poziva na dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora”. Posrednička tijela na projektu su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Ovo je bila stara škola, no projektom energetske obnove dobila je novo ruho, niže troškove energenata, ali i bolje uvjete za učitelje i učenike. I ovime dokazujemo da i dalje ulažemo u obrazovanje, jer i djeca u matičnim i područnim školama zaslužuju jednake uvjete kao i u urbanim područjima – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a napisala ga je VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Ukupna vrijednost projekta je bila veća od 500.000 kuna.

Škola sagrađena 1971. godine

Istodobno, završena je i energetska obnova Osnovne škole Suhopolje s pripadajućom sportskom dvoranom.

– Već dugi niz godina Virovitičko-podravska županija uspješno provodi energetsku obnovu, kako obrazovnih tako i zdravstvenih ustanova. Samo u posljednjih godinu dana uspješno smo proveli energetske obnove Gimnazije Petra Preradovića Virovitica, Osnovne škole Voćin i Srednje škole Marka Marulića Slatina… Svaku kunu koju uštedimo na troškovima za energente, usmjerit ćemo u daljnje poboljšanje obrazovnih uvjeta – zaključio je župan Igor Andrović.

U tri općine Prirodna nepogoda zbog mraza

Osnovna škola Suhopolje izgrađena je 1971. godine. Njezinom energetskom obnovom, procjenjuje se, uštedjet će se do 50 posto energije. Školska zgrada, kao i sportska dvorana, umjesto E dobivaju C energetski razred. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 2,700.000 kuna. Od toga, bespovratna su sredstva 1,572.056 kuna. Postavljeni su nova toplinska fasada, strop prema tavanu, plinski kondenzacijski kotao, dizalice topline, električne instalacije, dio vanjske stolarije.