Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Osječko-baranjska županija provodi tridesetak različitih projekata poticanja poduzetništva

Pozitivna poduzetnička klima stvara vrhunske proizvode

1/2
Foto: OBŽ
– Prema sadašnjim kapacitetima imamo prostora i za pružanje usluge ostalim proizvođačima iz regije koji se bave uzgojem ekoloških žitarica i uljarica, koje možemo ovdje prerađivati i dalje plasirati  na europska tržišta – ističe Miodrag Borojević, većinski vlasnik i investitor BB Oila te najavljuje novu investiciju, vinariju u Erdutu vrijednu 50 – 60 milijuna kuna

Osječko-baranjska županija provodi tridesetak različitih projekata poticanja poduzetništva, među kojima su kreditiranje,  informiranje i edukacija, savjetovanje i mentoriranje, poticanje gradnje poduzetničkih zona, poticanje zapošljavanja, potpore poduzetnicima za rast i razvoj poslovanja, poticanje inovatorstva, učeničkog poduzetništva, razvoj klastera, ali i bespovratne potpore. Naime, Županija sufinancira ulaganje poduzetnika u nabavu strojeva i opreme, kupovinu, gradnju, rekonstrukciju i investicijsko održavanje poslovnog prostora te nabavu računalne opreme i programa. Ukupna vrijednost proračunskih sredstava za poticanje poduzetništva ove godine iznosi 7,5 milijuna kuna.

Gradnja infrastrukture

Kako naglašava župan Ivan Anušić, osim poticajnih mjera i stvaranja stimulativnog okruženja, sustavno se radi i na stvaranju pozitivne poslovne klime, a poseban naglasak je na gradnji gospodarske infrastrukture. Riječ je prije svega o gradnji Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće te Gospodarskog centra koji će biti snažan poticaj ukupnom razvoju gospodarstva te pomoći poduzetnicima u  ostvarivanju konkurentnosti na domaćem i stranim tržištima, njihovim kontinuiranom rastu i razvoju, ali i povećanju kvalitete proizvoda i usluga te novim zapošljavanjem.

Pozitivnu poduzetničku klimu u Osječko-baranjskoj županiji, kako navode, potvrđuju i primjeri novih poduzetničkih projekata. Jedan od njih je tvrtka BB Oil d.o.o., koja je nedavno u Bijelom  Brdu otvorila novi pogon za čišćenje, sušenje i skladištenje uljarica. Investicija je vrijedna 11,6 milijuna kuna i predstavlja iskorak u poslovanju ove tvornice, pokrenute u prosincu 2017. kada je u Bijelom Brdu otvoren pogon za preradu ulja i proizvodnju brašna, odnosno preradu prvoklasnih uljarica iz organskog uzgoja.

– Ovakvi projekti stvaraju dodanu vrijednost poljoprivrednoj proizvodnji zbog čega su nam neophodni, a sjećam se da su prije 
nekoliko godina svoju priču započeli u jednoj maloj uljari. Primjer je ovo koji i drugi mogu slijediti, a o pozitivnoj gospodarskoj slici u našoj županiji govore i brojni podaci poput broja zaposlenih, smanjenju broja nezaposlenih te povećanju obrtničko-poduzetničke 
aktivnosti. Osječko-baranjska županija uvijek će biti podrška i pomoć svima onima koji započinju s vlastitim projektima, a koji su na korist čitave naše zajednice – kaže župan Ivan Anušić.

Sirovina je ključna

– Prije nekoliko godina započeli smo s projektom uljare, a u razvoju poslovanja shvatili  smo da nam je sirovina jedan od  ključnih segmenata oko kojega  se moramo brinuti. Odlučili smo  izgraditi sušaru i silos kako bismo  imali vlastitu sirovinu standardne kvalitete i u kontroliranim  uvjetima pri isporuci roba koje  planiramo proizvoditi i plasirati na europska i svjetska tržišta. Prema sadašnjim kapacitetima imamo prostora i za pružanje usluge ostalim proizvođačima iz regije koji se bave uzgojem ekoloških žitarica i uljarica, koje možemo ovdje prerađivati i dalje plasirati  na europska tržišta – ističe Miodrag Borojević, većinski vlasnik i investitor BB Oila te najavljuje novu investiciju, vinariju u Erdutu vrijednu 50 – 60 milijuna kuna.