Izbornik
Naslovnica Županije Hrvatska zajednica županija
Panel konferencija

Poznati matematičar Toni Milun objasnio građanima aplikaciju Otvoreni proračun

Prezentacija HZŽ
Foto: Hrvatska zajednica županija
Cilj konferencije bio je upoznati sve građane s projektom Otvoreni proračun kojeg je prošle godine pokrenula Hrvatska zajednica županija kako bi se transparentnost županijskih proračunskih podataka podigla na višu razinu

Odgovore na pitanja zašto je transparentnost važna, kako pretraživati i koristiti aplikaciju Otvoreni proračun, kakvo je europsko iskustvo po pitanju otvorenosti podataka, kako aktivirati građane u području javnog djelovanja, ali i na mnoga druga dali su sudionici današnje panel konferencije „Otvoreno o Otvorenom proračunu“.

Sudionici su osim Gorana Pauka, predsjednika Hrvatske zajednice županije i šibensko-kninskog župana, bili i Matija Posavec, međimurski župan, Manica Hauptman, ekonomska savjetnica Predstavništva Europske komisije u RH, matematičar Toni Milun, Anamarija Musa, povjerenica za informiranje, Davorka Budimir, predsjednica Transparency Internationala Hrvatska te predstavnik tvrtke Coin, Dejan Gambin.
 
Cilj konferencije bio je upoznati sve građane s projektom Otvoreni proračun kojeg je prošle godine pokrenula Hrvatska zajednica županija kako bi se transparentnost županijskih proračunskih podataka podigla na višu razinu.
 
- Organizacije koje se ne mijenjaju i ne razvijaju, stagniraju i ne mogu se nositi s izazovima modernog doba. Ovo je definitivno korak dalje u transparentnosti i otvorenosti proračunskih podataka. Iako smo još na početku, ovim projektom želimo uključiti sve građane u oblikovanje županijskih proračuna. Oni moraju postati sudionici u kreiranju proračuna. Želimo postići da sve funkcionira na transparentan način koji će doprinijeti još većoj uključenosti - objasnio je cilj projekta Goran Pauk.

Matematičar Toni Milun na svoj prepoznatljiv način, matematičkim primjerima objasnio je zašto je važno da proračunski podaci budu dostupni svima i u svakom trenutku. U svom je izlaganju prezentirao i ulaganje Šibensko-kninske županije u opremu za nadzor i detekciju požara u iznosu od 1,4 milijuna kuna i matematičkim izračunom došao do podatka kako se dugoročno radi o uštedi od nekoliko desetaka milijuna kuna. Uz to, objasnio je zašto i kako Virovitičko-podravska županija ulaže u kredite liječnika, koji su upravo zbog tog poticaja odlučili ostati u županiji.
 
- Kako ovo ne bi bili samo suhoparni podaci i brojevi, odlučio sam dodatno istražiti podatke iz aplikacije i došao do spoznaje kako je ulaganjem u opremu za nadzor požara u Šibensko-kninskoj županiji, u jednom slučaju kada je izbio požar, došlo do znatno brže reakcije i sprečavanja daljnje štete. Troškovi koje uzrokuju požari penju se i do 100 milijuna kuna godišnje samo na određenom području, stoga ovo ulaganje dugoročno predstavlja enormnu uštedu. Primjera ima još, a aplikacija omogućuje jako dobar pregled podataka – rekao je Milun.

Građani mogu pratiti financiranje

Ekonomska savjetnica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Manica Hauptman istaknula je važnost aplikacije Otvoreni proračun.

- Prvenstveno, radi se na podizanju odgovornosti, integriteta i uključenosti građana, što doprinosi povjerenju i kvaliteti informacija. Nadamo se kako će i lokalne jedinice samouprave pratiti ovaj dobar primjer - navela je Hauptman.
 
Povjerenica za informiranje Anamarija Musa ističe kako građane najviše zanima kako se troši njihov novac pa je stoga interes za projekt zaista velik.

Na konferenciji je sudjelovala i Davorka Budimir, ravnateljica Transparency International Hrvatska, koja je navela kako se Otvorenim proračunom uvelike može smanjiti mogućnost korupcije.
 - Mi u Zajednici volimo reći da je možda sama zaduženja i obaveze županija najbolje pojasniti rečenicom da se vozite županijskim cestama, dijete odlazi u školu kojoj je županija osnivač, dolazite se liječiti u županijski dom zdravlja ili kao poduzetnik prijavljujete projekte u EU programima upravo županijskih razvojnih agencija. Sada građani mogu pratiti i kako se točno sve to financira - objasnio je Pauk način kako se prikazuju proračunski podaci.
 
Da podsjetimo, projekt Otvoreni proračun u kojeg su uključene sve hrvatske županije i Grad Zagreb ima za cilj na unificiran način predstaviti vizualizaciju svih županijskih proračuna po svim klasifikacijama. Također, ovo je prvi puta da jedna razina samoupravne vlasti u potpunosti jednako omogućuje građanima uvid u svoje kompletno financijsko poslovanje i to u stvarnom vremenu.