Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
novac iz EU fondova

Predstavljen projekt razvoja osječke Tvrđe vrijedan 90 milijuna kuna

Osječka Tvrđa
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Za projekt Bastion trasa u osječkoj Tvrđi – obnova i restitucija dobivena je lokacijska dozvola, a u tijeku je projektiranje centra za posjetitelje i IT parka

U osječkoj Županijskoj komori u četvrtak je predstavljen projekt razvoja osječke Tvrđe, vrijedan 90 milijuna kuna, od čega je 64,5 milijuna nepovratnog novca iz EU fondova.

Centar će na jednome mjestu pružati turističke informacije vezane za grad, županiju i širu regiju osijek Dva milijuna eura za centar za posjetitelje Tvrđu

Kako je rekao pročelnik Upravnog odjela za urbanizam Grada Osijeka Dražen Slunjski, u sklopu strategije razvoja osječke Tvrđe i projekta razvoja i unaprjeđenja osječke Tvrđe predviđeno je mnogo projekata kojima je svrha obnova i prenamjena građevina kulturne baštine u Tvrđi, a dosad su završeni projekti uređenja Trga Vatroslava Lisinskog i Stare pekare.

"Uz najavu skorog početka projekta rekonstrukcije cijele infrastrukture Tvrđe, mogu reći da su do sada za neke projekte ishođene građevinske dozvole. To su projekti rekonstrukcija i prenamjena oružarnice u muzej, rekonstrukcija Krunske utvrde, izgradnja otvorene garaže, rekonstrukcija zgrade i dvorišta novog samostana Svetog Križa i rekonstrukcija zgrade VIII. Bastiona s vodotornjem", rekao je Slunjski.

Tartanska staza za trkače i nova biciklistička staza Obogaćena Promenada: Dodana nova vrijednost Šetnici uz Dravu

Također je rekao da je za projekt Bastion trasa u osječkoj Tvrđi – obnova i restitucija dobivena lokacijska dozvola, a u tijeku je projektiranje centra za posjetitelje i IT parka. "Želimo da objekti nakon obnove ili prenamjene budu samoodrživi", dodao je Slunjski.

Po njegovim riječima, konačni cilj svih tih projekata i projekata koji su u pripremi jest turistički brendirati Osijek kako bi privukli što više turista, povećati smještajne kapacitete, otvoriti nova radna mjesta i privući nove investicije.

Ugovor za projekt razvoja i unaprjeđenja osječke Tvrđe potpisan je u veljači ove godine, a po njemu će projekt završiti 2020. godine. Projekt je vrijedan 90 milijuna kuna, od čega je 64,5 milijuna nepovratnog novca iz EU fondova.