Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
DUGA POVIJEST BAKARSKE ŠKOLE

Predstavljena Monografija o 170 godina Pomorske škole u Bakru

Monografija
Foto: Primorsko-goranska županija
Na promociji se također moglo čuti da su osobe koje su djelovale, radile i bile predavači i kapetani u školi zadužili svijet svojim postignućima o kojima će govoriti i učiti i budući naraštaji, a među njima možemo istaknuti Mohorovičića, Damina i Lochmera kao najznačajnije.

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja održana je svečana promocija Monografije publicirane povodom 170. obljetnice Pomorske škole Bakar. Monografija prikazuje povijest škole u korelaciji s dostignućima u svijetu u prirodnim, društvenim i pomorskim znanostima, a autori su profesori Boro Štrbac i Snježana Višić.

Riječki korzo RIJEKA Obilježen Međunarodni dan starijih osoba i Svjetski dan srca

Župan Primorsko-goranske županije, Zlatko Komadina, izrazio je zadovoljstvo da je na jednom mjestu sažeta i sačuvana duga povijest bakarske škole.

"Koristim ujedno ovu prigodu da čestitam obljetnicu jednom od najstarijih pomorskih učilišta  u Europi i najstarijoj strukovnoj školi u Hrvatskoj. Zbog tradicije kao Županija i osnivač  posebnu brigu vodimo o Pomorskoj školi koja je specifična i kojoj pomogli sa 7,5 milijuna kuna izgraditi sportsku dvoranu. Također smo temeljito obnovili i, a zajedno s resornim ministarstvom obnovili smo i školski brod Vilu Velebita. To je jedina škola koja ima brod kao učionicu i na njemu su obučavane generacije učenike koji plove po svim svjetskim morima", rekao je Komadina.

Vinkovci ERASMUS PROJEKT Mladi iz pet država u Vinkovcima

U izradi publikacije sudjelovalo je nastavno osoblje uz želju da svojim tekstovima, podatcima i fotografijama zainteresiraju čitatelje za sadržaj.

"Najveći "problem" koji se nametnuo je kako sto sedamdeset godina tako opsežne i duge povijesti, prenijeti na nekoliko desetaka stranica. Zato je sadržaj prikazan kroz povijesne natuknice ne izostavljajući niti jednu značajnu činjenicu vezanu uz školu", istaknuli su autori.

Ravnatelj Gordan Papeš zahvalio je svima uključenim u stvaranje monografije te je najavio je i nadolazeća događanja povodom 170. obljetnice škole – otvorenje izložbe "Portolani i izolari Pomorske škole Bakar" svečanu akademiju u Bakru.

OŠ KRALJA ZVONIMIRA Županija je financirala gradnju i opremanje škole i dvorane s 50-ak milijuna kuna

Na promociji se također moglo čuti da su osobe koje su djelovale, radile i bile predavači i kapetani u školi zadužili svijet svojim postignućima o kojima će govoriti i učiti i budući naraštaji, a među njima možemo istaknuti Mohorovičića, Damina i Lochmera kao najznačajnije. Sama činjenica što je Škola najstarija strukovna škola u Republici Hrvatskoj i šire, govori o tome da su tadašnji rektori Nautičke škole u Glasgowu, koja je osnovana 60 godina kasnije, 1910. tražili podatke o školovanju pomoraca u Nautičkoj školi u Bakru.

Nagradu za najuspješniju školu u Primorsko-goranskoj županiji Pomorska je škola primila 2013. godine.