Izbornik
Naslovnica Županije Hrvatska zajednica županija 38 pregleda
razmjena iskustava

Predstavnici hrvatskih i poljskih regija o samoupravi u 21. stoljeću

Goran Pauk
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Iz Hrvatske zajednice županija najavili su da će se govoriti i o turističkom razvoju regija posebice o poslovnom turizmu, zatim o razvoju infrastrukture, javno-privatnom partnerstvu i drugom

Šesti po redu Forum poljskih i hrvatskih regija održat će se od 11. do 14. listopada u srednjovjekovnom poljskom gradu Torunu, a predstavnici poljskih vojvodstava i hrvatskih županija ondje će razgovarati o globalnim promjenama u Europi i samoupravi u 21. stoljeću te budućnosti kohezijske politike nakon 2020. i alatima za regionalnu samoupravu.

Govorit će i o turističkom razvoju regija posebice o poslovnom turizmu, zatim o razvoju infrastrukture, javno-privatnom partnerstvu i drugom, najavili su iz Hrvatske zajednice županija.

Cilj Foruma je i nastavak dosadašnje uspješne suradnje poljskih vojvodstava i hrvatskih županija koja traje od 2011.

Iz Hrvatske zajednice županije posebno ističu razmjenu iskustava iz privlačenja sredstava iz EU fondova što je korak do osiguranja ravnomjernijeg regionalnog razvoja te podsjećaju da je Poljska zemlja koja je povukla najviše novaca iz EU fondova pametnim strateškim planiranjem.

Ključ poljskog uspjeha, napominju, leži u činjenici da je država prenijela ovlasti na vojvodstva, odnosno županije te putem njih povlači 70 posto novčanih sredstava iz europskih fondova. U proračunskom razdoblju od 2014. do 2020. poljska vojvodstva upravljat će s čak 28 milijardi eura.

Forum je stoga izuzetna prilika da hrvatske županije uspostave suradnju s pojedinim poljskim regijama, a posebno uspješni dosad su se pokazali pojedinačni sporazumi Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Primorsko-goranske, Virovitičko-podravske i Karlovačke županije.

Forum poljskih i hrvatskih regija organiziraju Hrvatska zajednica županija i Savez Vojvodstava Republike Poljske, a ovogodišnji je susret pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske gospodarske komore.