Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Akcijski plan demografske obnove

Prehrana za osnovce i vrtićarce besplatna, ali isključivo s naših OPG-ova

Ivan Anušić
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Kandidat za osječko-baranjskog župana Ivan Anušić predstavio je akcijski plan demografske obnove županije koja bilježi najveći demografski minus

Čak 1600 stanovnika manje svake godine živi u Osječko-baranjskoj županiji, ne uključujući one koji su ju napustili, i po tome bilježi najveći demografski minus u cijeloj Hrvatskoj. Istaknuo je to Ivan Anušić, HDZ-ov kandidat za osječko-baranjskog župana, predstavljajući svoj akcijski plan demografske obnove te županije. Nužne su, rekao je, strateške i planske poticajne mjere da bi se taj negativni trend zaustavio, a za koje se planira odvojiti 40 milijuna kuna u idućim proračunima.

- Prehrana će biti besplatna za sve osnovnoškolce i vrtićku djecu, i to tako da će se hrana koju će jesti u školama i vrtićima kupovati samo iz OPG-ova iz naše županije. Riječ je o iznosu od 32 milijuna kuna godišnje, Županija će preuzeti taj trošak. Tako podupiremo OPG-ove, olakšavamo budžet roditeljima i što je najvažnije, djeca napokon jedu ekološki zdravu hranu, koja stiže s naših polja i njiva, za razliku do dosadašnje izuzetno nekvalitetne prehrane – poručio je Ivan Anušić.

Samo se tako može, uvjeren je, početi demografski oporavljati Osječko-baranjska županija, "na čemu se od rata nije radilo sustavno".

- Radi se o poticanju mladih obitelji kroz start-upove, njihove poduzetničke ideje, kroz povećanje dara za novorođenče, kroz kvalitetu dostupnost i veću dostupnost vrtića u cijeloj županiji. Svaka općina i grad moraju imati kvalitetan i dostupan vrtić i jaslice. Podupirat ćemo mlade ljude koji su kvalitetni i izuzetno nadareni u svom školovanju. Sufinancirat ćemo kamate u stambenim kreditima i za polovne nekretnine jer se one nalaze u pravilu u ruralnim dijelovima, i tako ćemo pokušati vratiti život u sela i oživjeti i ono što ona nude, a to su OPG-ovi – naveo je. Neće se demografska obnova dogoditi, nastavlja, preko noći, nužan je sustavan rad.

- Želimo u prvu ruku izjednačiti broj rođenih s brojem umrlih, vratiti sve one koji su iselili, otvoriti prostor i poziciju za to da mogu raditi i živjeti od svoga truda. Načelnik sam Antunovca punih 12 godina i takvim sam pristupom uspio preokrenuti negativni demografski trend u pozitivni. Jedina smo općina u županiji koja ima više rođenih nego umrlih i sve nas je više. Kako sam to napravio u Antunovcu, mogu i u Osječko-baranjskoj županiji – zaključuje.