Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Varaždinska županija

Preko 320 milijuna kuna za zdravstvo, stiže MR uređaj na teret države

Predrag Štromar
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Uz Opću bolnicu, ulagat će se i u bolnicu u Novom Marofu i Varaždinskim Toplicama

U naredne dvije godine u Varaždinskoj županiji u resor zdravstva bit će investirano preko 320 milijuna kuna, najavio je varaždinski župan Predrag Štromar. Uz Opću bolnicu, ulagat će se i u bolnicu u Novom Marofu i Varaždinskim Toplicama. U ljekarni Opće bolnice Varaždin dovršava se tzv. "Čista soba" u kojoj će se pripremati citostatici za potrebe cijelog sjevera Hrvatske.

- Ubrzo bi trebao biti dovršen projekt preseljenja hemodijalize. Građevinski radovi, koji su se obavljali na petom katu interne, su pred samim krajem, a uloženo je deset milijuna kuna. U tijeku je natječaj za demineralizaciju vode i nabavku opreme - istaknuo je župan Štromar, koji je najavio i projekt energetske učinkovitosti vrijedan 83,5 milijuna kuna. Stiglo je i odobrenje za 50 milijuna kuna vrijedan projekt dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije. Za objedinjeni hitni bolnički prijem priprema se projekt u vrijednosti 20 milijuna kuna.

Na sastanku u Ministarstvu zdravstva odlučeno je da će ono osigurati nabavku šest uređaja za magnetsku rezonancu za Hrvatsku, od kojih bi jedan završio u varaždinskoj bolnici, a novac koji je za MR već osigurala županija, prenamijenio bi se za kupnju CT-a. Projekt dogradnje kirurgije neće, najavio je Štromar, ići po modelu javno-privatnog partnerstva, već će se financirati europskim novcem. U novomarofskoj bolnici kreće izgradnja palijativnog centra sa 72 kreveta, za što je ministarstvo osiguralo 51,5 milijuna kuna.

Radi se i na dokumentaciji spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama, čija je vrijednost oko 90 milijuna kuna. Od ukupno  320 milijuna kuna ulaganja, 220 milijuna kuna bit će sredstva EU-a i države, 85 milijuna osigurat će privatni partneri i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostalih 15 milijuna županijska bit će decentralizirana sredstva.