Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Nagrađen međimurski Najbolji županijski EU projekt

Prepoznata vrijednost projekta “Med dvemi vodami”

1/2
Foto: Međimurska županija
U prvih godinu dana zabilježeno je čak 24.170 posjetitelja, dvostruko više od predviđenog

Jedinstveni projekt “Med dvemi vodami” vrijedan više od 12 milijuna kuna, kojim je uređen Centar za posjetitelje "Med dvemi 
vodami" u Križovcu, Edukacijsko-istraživački centar Matulov grunt u Frkanovcu te pješačko-biciklistička staza Svetomartinska 
Mura na području općine Sveti Martin na Muri, drugi je najbolji u Hrvatskoj u kategoriji “Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici”.

Izbor Najboljeg županijskog EU projekta organizira Hanza media u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj te portalom župan.hr, uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Iskorištena sredstva

Nagradu su preuzeli župan Međimurske županije Matija Posavec, ravnatelj Javne ustanove za zaštitu prirode Međimurska priroda Siniša Golub i ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije Sandra Polanec Marinović.

– Kad govorimo o EU fondovima, Međimurska županija maksimalno je iskoristila sredstva za javne potrebe i svi veliki javni projekti sufinanciraju se iz EU fondova. Od podizanja kapaciteta poduzetničkih p otpornih institucija, opremanja gospodarskih zona do izgradnje Razvojno-edukacijskog centra Metalske jezgre, projekata energetske obnove, kulturne i prirodne baštine poput Riznice Međimurja i Med dvemi vodami, ulaganja u dnevnu bolnicu, zaštitu okoliša i aglomeracija – rekao je župan Posavec.

Do kraja 2021. samo iz Operativnog plana konkurentnosti i kohezije ugovoreno je više od 300 projekata vrijednih oko 1,5 milijardu kuna. U Centru za posjetitelje u Križovcu postavljene su dvije moderno opremljene galerije s interpretacijskim postavom i suvenirnicom te ulaznim info pultom. Uređena je interpretacijska brvnara “Moj hrast Adam” te dječje igralište Rječica. Rekonstruirana je i prenamijenjena stara hiža u Frkanovcu, dobročuvani primjer seoske arhitekture Međimurja. Prenamijenjene su i pripadajuće gospodarske zgrade i gruntišta te je izgrađen edukacijsko-istraživački centar posvećen leptirima i važnim staništima biljnih i životinjskih vrsta gornjeg Međimurja.

Uređena je ekoturistička poučna pješačka i biciklistička staza Svetomartinska Mura duljine pet kilometara, a uz stazu su uređene šumske učionice. Kvaliteta dizajna Centra za posjetitelje Med dvemi vodami prepoznata je 2021. godine i nagrađena na natjecanju “Big SEE – where life is creativity”. U prvih godinu dana zabilježeno je čak 24.170 posjetitelja, dvostruko više od predviđenog.

Do 2027. projekti vrijedni osam milijardi kuna

– U Međimurju se držimo filozofije da infrastrukturne projekte realiziramo sredstvima EU fondova, a izvorni prihod proračuna 
usmjeravamo prema građanima raznim oblicima potpora. Najveća ulaganja su u kvalitetnije obrazovanje i zdravstvenu zaštitu. 
Jedan od najvažnijih projekata bit će izgradnja Regionalnog distributivno-skladišnog centra za voće i povrće jer je godišnja proizvodnja u Međimurju više od 27.000 tona voća i povrća. Niz je projekata spremnih za ulaganje u razvoj komunalne infrastrukture – rekao je župan Matija Posavec.

Cilj je da sve škole imaju nastavu u jednoj smjeni, za što je potrebno dograditi još desetak osnovnih škola. Planom razvoja Međimurja do 2027.godine ukupna vrijednost svih projekata je oko osam milijardi kuna.