Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Općina Konavle

Prepustili upravljanje tvrđavom na Prevlaci Društvu prijatelja dubrovačke starine

Prevlaka tvrđava
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Načelnik Općine Konavala Božo Lasić rekao je kako je riječ o važnom događaju i strateškom interesu za Konavle, Dubrovnik i Hrvatsku budući da tvrđava stoji neiskorištena više od 25 godina

Ugovor o prepuštanju upravljanja tvrđavom na poluotoku Prevlaci na rok od 20 godina potpisali su u srijedu u Cavtatu načelnik Općine Konavala Božo Lasić i predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić.

tvrđava na Prevlaci ulaganja od nekoliko milijuna kuna Ministarstvo državne imovine prepustilo Općini Konavle tvrđavu na Prevlaci

Društvo prijatelja dubrovačke starine ugovorom se obvezuje urediti tvrđavu te otvoriti akvarij i muzej Austro-Ugarskih pomorskih memorabilija.

Načelnik Općine Konavala Božo Lasić rekao je kako je riječ o važnom događaju i strateškom interesu za Konavle, Dubrovnik i Hrvatsku budući da tvrđava stoji neiskorištena više od 25 godina.

“I bez obnove tvrđava je bila zanimljivo odredište, a obnovljena će dobiti poseban značaj jer je tema austrougarske mornarice zanimljiva cijeloj srednjoj Europi i državama koje su bile sastavnice te države. Naravno, to će pokrenuti dodatni iskorak u razvoju juga općine. Tvrđava na kraju neće razdvajati nego spajati Hrvatsku i Crnu Goru s obzirom na to da dijelimo sličnu povijest u austrougarskoj mornarici”, rekao je Lasić.

Predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić istaknuo je da je obnova tvrđave, koja bi trebala trajati oko četiri godine, već počela jer je u tijeku izrada projekta, a vrijednost obnove neće biti poznata prije nego što se izradi troškovnik.

“Riječ je o relativno novijoj građevini, staroj oko 160 godina. Obnovu ćemo podijeliti na više faza, a radovi možda počnu već za četiri ili pet mjeseci. Trošak obnove neće biti mali, ali će ga Društvo prijatelja dubrovačke starine moći podnijeti. Aplicirat ćemo i na EU fondove”, rekao je.

Kapetanić je istaknuo da će to društvo nakon obnove tvrđave imati "pristojnu zaradu" te da ona neće samo vratiti uloženo, nego i donositi "dobar profit".

“Tvrđava i u trenutačnom ruševnom stanju izaziva toliki interes da se ljeti oko nje nema gdje parkirati, a možete vidjeti registracije iz država srednje Europe, dakle bivših članica Austro-Ugarske jer se kod mnogih još budi nostalgija za vremenima kad su imali more”, dodao je.

Kapetanić je istaknuo kako će se u muzeju austrougarskih pomorskih memorabilija istaknuti hrvatska komponenta, ponajprije kroz Trojednu Kraljevinu Hrvatsku, Slavoniju i Dalmaciju.

Mato Franković Napreduju radovi na izgradnji pročistača Rok nepromijenjen: Dubrovčanima pitka voda od 1. lipnja

“Zapovjednik austrougarske mornarice u Prvome svjetskom ratu bio je Hrvat iz Zagreba Maximilian Njegovan. Jedan od najboljih pilota hidroaviona bio je Hrvat iz Herceg Novog, a u vrhu je bio još jedan naš čovjek - Nardelli. Na krstarici potopljenoj ispred Bara članovi posade bili su Hrvati. Želimo obnoviti i uspomenu na Višku bitku. Dakle, sadržaj mora biti takav da privlači Europljane i sve uzraste, od akvarija preko suvenirnice, vidikovca i ugostiteljskih objekata”, dodao je Kapetanić, koji očekuje suradnju i sa susjednom Crnom Gorom.

Općina Konavle potpisala je krajem listopada 2017. s Ministarstvom državne imovine ugovor kojim joj je tvrđava na Prevlaci vraćena u trajno vlasništvo.