Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka 2824 pregleda
U Letovaniću izgrađen zemljani nasip uz Kupu

Preživjeli pet poplava: 'Sada više nećemo strahovati prilikom svake veće kiše'

Gradilište novog nasipa
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
U ovih pet poplava su njima štete bilo sigurno deset puta veće od ovog ulaganja. Tu se potrošilo i puno resursa, branila se kuća po kuća, angažirali smo vatrogasce, vojsku i civile, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković

- Dobro je da su nam napravili nasip. Sada više nećemo morati strahovati prilikom svake veće kiše - rekla nam je starija mještanka Letovanića, koja živi na području 50 domaćinstava koju sada od rijeke Kupe dijeli novi, privremeni, zemljani nasip. Stotinjak objekata na tom je dijelu naselja u zadnjih nekoliko godina preživjelo čak pet poplavnih valova. Vrijednost radova na 800 metara nasipa je 1,5 milijuna kuna.

- Ovakvim manjim radovima pružamo građanima sigurnost. U ovih pet poplava su njima štete bilo sigurno deset puta veće od ovog ulaganja. Tu se potrošilo i puno resursa, branila se kuća po kuća, angažirali smo vatrogasce, vojsku i civile. Sada smo malim nasipom spriječili plavljenja, a građani su sami ustupili svoja zemljišta za njegovu gradnju - rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković prilikom obilaska novouređenog nasipa u Letovaniću, pokraj Lekenika.

Đuroković je najavio i druge projekte na zaštiti od poplava u Sisačko-moslavačkoj županiji te je izdvojio Drenčinu i Mošćenicu gdje je u tijeku izrada studije utjecaja na okoliš da bi se  iduće godine krenulo u projektiranje sustava obrane od poplava tog dijela petrinjskog područja uz Kupu.

Dobar sustav obrane od poplava

U Lekeniku će raditi još na nadvisivanju ceste Žažina-Letovanić te uređenju akumulacije i retencije Burdelj koja bi trebala zaštiti ova područja od bujica potoka Burdelj i Korovec za jačih kiša.

- Dobro je što su Hrvatske vode uspjele sanirati i potoke te probleme s oborinskom vodom uz novoizgrađenu autocestu - dodao je načelnik Lekenika Ivica Perović čija je Općina s Gradom Petrinjom te Hrvatskim vodama investitor i 19 kilometara dugog magistralnog cjevovoda Petrinja-Lekenik. Taj cjevovod trenutačno čeka tehnički pregled nakon čega slijedi veliki projekt odvodnje i vodoopskrbe koji će obuhvatiti više od 90 posto područja lekeničke općine, uključujući i planirani pročistač otpadnih voda.
- Želimo dobar sustav obrane od poplava i dobru regulaciju tokova rijeka kako bi nestao strah u ljudi hoće li se Kupa izliti ili neće. Očekujemo najavljeni učinkoviti sustav obrane od poplava kojeg Hrvatske vode planiraju na cijelom području rijeke Kupe od Karlovca do Siska – napomenuo je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, istaknuvši da je 150 do 200 milijuna kuna koje Hrvatske vode svake godine ulože u ovu županiju iznimno korisno utrošen novac.