Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
U TIJEKU RADOVI

Priključak na odvodnju dobit će 700 objekata, ali i neizgrađene parcele

Foto: Općina Stupnik
Krajem 2019. godine završili su radovi na izgradnji jedne etape sanitarne kanalizacije u naselju Gornji Stupnik, a sredinom svibnja 2020. počeli su radovi na preistale dvije etape i oni još traju

Funkcionalni Vodovod i odvodnja neizostavni su za svakodnevno funkcioniranje jednog kućanstva no neki stanovnici još uvijek nemaju priključak na javnu odvodnju pa umjesto toga koriste septičke jame. Njihovo redovno pražnjenje, ovisno naravno o kubikaži samog prostora, košta stotine kuna svaki mjesec.

Usmjereni na zaštitu okoliša, energetsku tranziciju i borbu protiv klimatskih promjena Pomažu postavljanje sunčanih elektrana na obiteljske kuće

Projekt od 25 milijuna kuna

Kada je zato došla vijest da su Općina Stupnik i zagrebačka Vodoopskrba i odvodnja sredinom 2019. godine započinju s realizacijom najvećeg projekta na sustavu javne sanitarne odvodnje u povijesti općine, bio je to jedan veliki razlog za veselje.

Krajem 2019. godine završili su radovi na izgradnji jedne etape sanitarne kanalizacije u naselju Gornji Stupnik, a sredinom svibnja 2020. počeli su radovi na ostale dvije etape koji još traju. Ukupna vrijednost ugovorenih radova iznosi malo više od 25 milijuna kuna, a obuhvat zahvata uključuje 12,8 kilometara sekundarnih sabirnih kanala koji će biti izvedeni u tridesetak ulica. Realizacijom projekta će na kanalizacijsku mrežu biti priključeno oko 700 objekata, a priključci će prema zahtjevu vlasnika biti izvedeni i na neizgrađene parcele u građevinskom području naselja. Općina prema sporazumu s Vodoopskrbom i odvodnjom financira priključke, a dio investicije se financira iz naknade za razvoj i sredstava Hrvatskih voda.

Što se tiče projekta sanitarne odvodnje za naselje Donji Stupnik, on je prijavljen na sufinanciranje sredstvima Europske unije kao dio projekta “Zagreb 2018” aglomeracije Zagreb i u završnoj je fazi odobrenja. Početak radova još nije poznat, no on se predviđa za tijekom 2021. godine. Procjenjena vrijednost investicije je 19 milijuna kuna, duljina zahvata je 11.8 kilometara, a broj priključaka koji bi na ovaj način dobili kanalizacijski priključak je 642, čime je obuhvaćeno cijelo naselje Donji Stupnik.

Osiguran je fond “težak” 8,5 milijuna kuna Zagrebačka županija dijeli do 100.000 kuna za razvoj lokalnog poduzetništva

A radi se i na vodovodu

Uskoro počinje gradnja i vodoopskrbnih cjevovoda u ulicama kojima nedostaje ova infrastruktura, pa će tako krajem ove i tijekom iduće godine vodu dobiti 14 ulica, a vrijednost ovih investicija je više od četri milijuna kuna. Osim toga, traje projektiranje i ishođenje građevinskih dozvola za novije ulice, kojima nedostaje ova infrastruktura.

Općina Stupnik pristupila je izgradnji vodovodne mreže 1999. godine, a danas gotovo cijelo područje općine dio je vodoopskrbne mreže osim u ulicama koje su tek nastale. Realizacijom ovih projekata kroz sljedećih tri do pet godina omogućiti će se visok komunalni standard svih naselja i bolja kvaliteta života u općini.