Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Usmjereni na zaštitu okoliša, energetsku tranziciju i borbu protiv klimatskih promjena

Pomažu postavljanje sunčanih elektrana na obiteljske kuće

Foto: Grad Pula
Gradonačelnik Pule Boris Miletić potpisao je Deklaraciju o dobroj energiji u sklopu provođenja turneje Dobra energija Zelene energetske zadruge

Svjesni koliko je bitna zaštita prirode i koliko se klima posljednjih godina mijenja, Grad Pula već dulji niz godina provodi konkretne aktivnosti s ciljem doprinosa zaštiti okoliša. U tom kontekstu, gradonačelnik Pule Boris Miletić potpisao je Deklaraciju o dobroj energiji u sklopu provođenja turneje Dobra energija Zelene energetske zadruge.

Ilustracija Grad Pula za milijun kuna povećava iznos potpore poduzetnicima U sklopu sedam mjera 2,5 mil. kuna bespovratnih poticaja

Turneja Dobra energija krenula je 7. rujna iz Varaždina, nakon čega su uslijedili Vrbovec, Karlovac, Velika Gorica, Križevci, Jastrebarsko, Poreč, Pazin, Rovinj te je završila u Puli 18. rujna. U svakom gradu dio programa bio je namijenjen savjetovanju predstavnika grada i ključnih gradskih dionika te dio programa za savjetovanje građana, a sve s ciljem što većeg broja sunčanih elektrana na hrvatskim krovovima.

Jasna poruka Grada

– Potpisivanjem deklaracije o dobroj energiji Grad Pula šalje jasnu poruku da podržava ideju o razvoju dobre energije. Izuzetno mi je drago što su se građani Pule odazvali i prepoznali tu potrebu potvrđujući svoju ekološku osviještenost. Svi skupa znamo što trebamo činiti kako bismo smanjili korištenje fosilnih goriva, kako bismo smanjili emisije štetnih plinova u atmosferu i očuvali našu okolinu i čitav planet Zemlju. Kao gradska uprava i ubuduće ćemo promovirati i poticati ovakve dobre priče kao i građane koji u budućnosti budu željeli postaviti male solarne elektrane i na taj način koristiti dobru energiju – rekao je tom prigodom pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Zoran Kordić, upravitelj Zelene energetske zadruge zahvalio je Gradu Puli koji je prepoznao i

podržao njihovu inicijativu naglasivši kako je upravo Pula grad s najvećim brojem zainteresiranih građana prijavljenih u inicijativu za dobru energiju i realizaciju sunčanih elektrana na krovovima obiteljskih kuća.

Zvjezdarnica Višnjan Idućeg vikenda na čak 63 lokacije obilježit će se Svjetski dan turizma u Istri 2020. godine Dva dana uživanja u vinima, maslinama i obilasku znamenitosti Istre

– U suradnji s partnerima i lokalnim izvođačima, Zelena energetska zadruga građanima nudi besplatno rješenje za realizaciju sunčanih elektrana na krovovima obiteljskih kuća. Rješenje koje nudi neovisno je od državnih poticaja, a građanima osigurava pristup povoljnoj i kvalitetnoj opremi, uz kontinuiranu podršku i pristup informacijama – istaknula je Hajdana Rukavina, voditeljica turneje Dobra energija.

U Hrvatskoj od ranih 90-ih raste trend smanjenja opskrbljenosti vlastitom energijom, a predviđa se da će se on u budućnosti nastaviti. Očekivana posljedica toga bit će veća potreba za uvozom energije.

Paradoksalno, Hrvatska ima izuzetan potencijal kada su u pitanju obnovljivi izvori energije – kada je u pitanju samo sunčeva energija, pri vrhu je europske ljestvice s prosječnih 2600 sunčanih sati godišnje. Poticanje vlastite opskrbljenosti energijom zato je sve važnije, a aktivna uloga jedinica lokalne i regionalne samouprave u tome je ključna.

Posjetimo da je Grad Pula još od 2011. godine supotpisnik europske inicijative Sporazuma gradonačelnika koji je pokrenula Europska komisija, a od 2016. godine i Novog sporazuma gradonačelnika o klimi i energiji koji je ponovno inicirala Europska komisija, uz potporu Odbora regija Europske unije.

HVALEVRIJEDAN PROJEKT U galeriji Cvajner na Forumu otvorena je izložba radova osoba s demencijom

Energetska učinkovitost

Već od tada iskazano je usmjerenje Grada Pule na politike čiji je cilj smanjenje stakleničkih plinova, smanjenje potrošnje energije i povećanje potrošnje energije iz obnovljivih izvora, a od ove godine obvezuje se na dodatne mjere očuvanja okoliša s obzirom na utjecaj klimatskih promjena.

Akcijskim planom energetske učinkovitosti Grada Pule za period od 2020. do 2022. godine,

planirane su mjere za smanjenje emisije stakleničkih plinova, od kojih su važne mjere energetska obnova zgrada, nedavna nabava novih autobusa na stlačeni prirodni plin zajedno s izgradnjom punionice na stlačeni prirodni plin, ali i mjere korištenja obnovljive energije sunca, koje su tematikom vezane uz posjetu Zelene energetske zadruge.

Pulski kvartovi postali kina na otvorenom u sklopu novog programa Javne ustanove Pula Film Festival Mališani će do listopada uživati u 12 filmova u svom kvartu

U planskom periodu intencija Grada Pule je, između ostalog, ugradnja solarne elektrane na krovu Osnovne škole Veli Vrh za što su aktivnosti već započele, odnosno zgotovljen je projekt te je u tijeku prijava na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti radi sufinanciranja iste.

Želi se i poticati građane na ugradnju solarnih panela i fotonaponskih panela na krovove obiteljskih kuća, provoditi edukativne i informativne akcije i davati subvencija te je upravo suradnja sa Zelenom energetskom zadrugom, kroz informiranje građana, jedna u nizu aktivnosti.