Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Idućeg vikenda na čak 63 lokacije obilježit će se Svjetski dan turizma u Istri 2020. godine

Dva dana uživanja u vinima, maslinama i obilasku znamenitosti Istre

Zvjezdarnica Višnjan
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
U manifestaciju su se uključile i brojne lokalne turističke zajednice sa svojim programima

Istarska županija i ove godine, peti put zaredom, organizira i potiče na uključivanje u obilježavanje Svjetskog dana turizma kako bi domicilnom stanovništvu, ali i turistima, skrenula pozornost na niz sadržaja i atrakcija, odnosno na turističku ponudu u Istri. Ove godine svjetski dan turizma održava se pod geslom “Tourism and rural development / Turizam i ruralni razvoj”.

ŽUPANIJA RASPISUJE JAVNI POZIV Poduzetnicima su ove godine na raspolaganju čak dva milijuna kuna

Kako je istaknula pročelnica Upravnog odijela za turizam Istarske županija Nada Prodan Mraković, Svjetski dan turizma u Istri obilježit će se u subotu, 26. i nedjelju, 27. rujna, od 10 do 18 sati, na 63 punkta diljem Istre na kojima svoja vrata otvaraju turističke atrakcije koje se mogu koristiti uz popuste do 50 posto ili potpuno besplatno.

Jača promocija

– Time našu ponudu činimo pristupačnijom s ciljem što boljeg upoznavanja sa sadržajima i atrakcijama u Istri, a čime ujedno jačamo promociju Istre. Svi zainteresirani će, osim adrenalinskih parkova, muzeja, kaštela, špilja, zaštićenih područja, radionica, predstava i drugog, moći posjetiti brojne vinare, maslinare, tartufare i ostale lokalne proizvođače koji su se uključili u akciju. U manifestaciju su se uključile i brojne lokalne turističke zajednice sa svojim programima – ističe Nada Prodan-Mraković.

U skladu s ovogodišnjom temom Svjetskog dana turizma, ovom dvodnevnom manifestacijom Istarska županija želi ukazati na lokalne proizvode, ponudu i usluge te potaknuti na lokalnu potrošnju i time dati potporu lokalnim sadržajima. Samim time, poticanjem potrošnje daje se doprinos očuvanju radnih mjesta te potiče održivi i odgovorni razvoj turizma. Svi zainteresirani mogu na mrežnim stranicama www.istra.hr/svjetskidanturizma2020 pregledati i rezervirati ponuđene sadržaje te direktno od organizatora dobiti potrebne informacije.

Raspisan javni poziv za oglašavanje i promociju turističke ponude Raspisan javni poziv Županija za pomoć turističkom sektoru izdvaja pola milijuna kuna

Upiti i rezervacije mogu se slati e-mailom, telefonski ili osobno kod odabranog ponuditelja turističkih sadržaja, a osim web-stranica, na Facebook i na Instagram-adresama www.facebook.com/visitistria i www.instagram.com/visitistria objavljivat će se najave, obavijesti i druge zanimljivosti vezane za obilježavanja Svjetskog dana turizma 2020. godine u Istri, koje se mogu komentirati i lajkati i gdje se mogu dijeliti svoje fotografije i videozapise uz preporučene oznake #svjetskidanturizma2020, #WTD2020 i #budimoodgovorni.

Posebno skrećemo pozornost na pridržavanje higijenskih i ostalih preventivnih mjera socijalne distance koje preporučuje Stožer civilne zaštite Istarske županije, kako od gostiju tako i domaćina i pružatelja turističkih usluga.

Novoizabrana ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u društvu Virana Posjet otoku rekorderu Ministrica turizma: Gosti su Vir prepoznali kao sigurnu destinaciju

Od zabave do gastronomije

U nadolazaćem vikendu tako gosti mogu diljem Istre uživati u adrenalinskim parkovima, pulskom akvariju, u vinskim kućama, muzejima, u Jami Feštinsko kraljevstvo u Žminju, zatim u nizu sportskih aktivnosti, u šetnjama, mogu razgledati postavu ekomuzeja te degustirati proizvode niza OPG-ovaca diljem Istre.

Mogu obići toplice, Kuću fresaka, Pazinsku jamu, Zvjezdarnicu Višnjan, voziti se ziplineom, kušati domaće sireve, pršute, tartufe ili maslinova ulja kod proizvođača, voziti bicikle Istrom i niz drugih sadržaja.