Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Raspisan javni poziv

Županija za pomoć turističkom sektoru izdvaja pola milijuna kuna

Raspisan javni poziv za oglašavanje i promociju turističke ponude
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Cilj je javnog poziva poticanje domaćih i stranih turista da odmor provedu na kontinentu, odnosno u našoj županiji koja nudi mnoštvo turističkog sadržaja, aktivni odmor, zdravstveni turizam, bogatu enogastroponudu, kulturni turizam.

Turistički sektor jedan je od najpogođenijih krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa.

Od HTZ-a dobili 35.000 kuna

Kako bi pomogla turističkim subjektima na svom području Bjelovarsko-bilogorska županija, kao prva u Hrvatskoj, poduzela je konkretne mjere i osigurala polamilijuna kuna za oglašavanje i promociju turističke i ugostiteljske ponude županije. Hrvatska turistička zajednica skupa s Ministarstvom turizma protekle je godine za Turističku zajednicu BBŽ-a osigurala je 463.000 kuna. Za 2020. HTZ za županijsku Turističku zajednicu udruženim oglašavanjem osigurala je 35.000 kuna. S obzirom na to da u ovom trenutku kada je turizmu, a osobito onome na kontinentu, potrebna pomoć da bi nadoknadila sredstva koja nedostaju, TZ BBŽ-a otvorila je natječaj vrijedan pola milijuna kuna, a najveći dio sredstava osigurat će se iz županijskog proračuna.

Za Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog 26 milijuna kuna Za Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog 26 milijuna kuna Tek treća glazbena škola u državi gradi se u Bjelovaru

Naime, Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije raspisala je javni poziv za promociju turističke ponude srca zelene Hrvatske, a navedeni poziv namijenjen je oglašavanje turističke i ugostiteljske ponude s područja BBŽ-a. Cilj je javnog poziva poticanje domaćih i stranih turista da odmor provedu na kontinentu, odnosno u na-šoj županiji, koja nudi mnoštvo turističkog sadržaja, aktivni odmor, zdravstveni turizam, bogatu eno-gastroponudu, kulturni turizam.

Sredstva osigurana u javnom pozivu u iznosu od pola milijuna kuna namijenjena su za oglašavanje hotela, kampova, ostalih ugostiteljskih objekata za smještaj, restorana i turističkih agencija u lokalnim, regionalnim, nacionalnim te inozemnim medijima. Kontinentalni turizam u velikoj se mjeri zasniva na izravnojpovezanosti OPG-ova s turističkim sektorom.

Inače, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji više od 50 OPG-ova bavi se pružanjem turističkih usluga, a ukupno ih djeluje više od 500 koji se bave proizvodnjom meda, pekmeza i džemova, voća i povrća, sireva, rakija, voćnih likera i drugih proizvoda koji jačaju turističku ponudu. Razvoj OPGova usmjerenih na turizam u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji krenuo je od skromna dva OPG-a 2010. godine do današnjih pedeset. U proteklom desetljeću je upravo zahvaljujući OPG-ovima broj dolazaka turista porastao za 171 posto, a broj noćenja za 354 posto.

Gospodarstvo Bjelovara nije pokleknulo unatoč koronakrizi – kaže Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika Svi pokazatelji ukazuju na stabilno gospodarstvo Zbog brzine dobivanja dozvola čak je i McDonald’s odabrao Bjelovar za gradnju

Otkazane brojne manifestacije

Jedan od pokretača turizma u županiji sasvim su sigurno jednodnevne manifestacije poput Božićne priče obitelji Salaj, Terezijane, Vinodara, Bjelovarskog sajma, koje su zajedno generirale više od pola milijuna dolazaka domaćih i stranih gostiju. Otkazivanje održavanja manifestacija teško je pogodilo turizam kontinentalnog dijela Hrvatske pa tako i Bjelovarsko-bilogorske županije.

– U vrijeme koronakrize hrvatsko gospodarstvo trpi velik pritisak, no smatram da će najveće posljedice ipak imati turizam, posebice kontinentalni. Do sada smo imali potporu države, kroz Hrvatsku turističku zajednicu i Ministarstvo turizma. Tijekom 2019. godine dobili smo 463 tisuće kuna za razne programe koji se provode u svrhu potpore turizmu. Tijekom 2020. dobili smo tek 35.000 kuna. Kada ne možemo računati na potporu države, odlučili smo putem javnog poziva dati sredstva iz županijskog proračuna. Naći ćemo sredstva za pomoć turističkom sektoru – naglasio je župan, ujedno predsjednik Turističke zajednice BBŽ-a Damir Bajs.