Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Svi pokazatelji ukazuju na stabilno gospodarstvo

Zbog brzine dobivanja dozvola čak je i McDonald’s odabrao Bjelovar za gradnju

Gospodarstvo Bjelovara nije pokleknulo unatoč koronakrizi – kaže Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Osim toga, posljednjih nekoliko godina u Bjelovaru bilježi se stalni porast broja obrta i tvrtki. Prema podacima Udruženja obrtnika Bjelovar, na području grada u 2019. godini bilo je aktivno 515 obrtnika, dok ih je danas aktivno 538.

Unatoč problemima koje je donio COVID-19, brojke u bjelovarskom gospodarstvu bude optimizam, tvrdi Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika Grada Bjelovara. U Bjelovaru, kaže, plaće u privatnom sektoru konstantno rastu te je zaustavljen trend iseljavanja. Kao pomoć gospodarstvu nakon 20 godina potpuno je ukinuta stopa prireza.

U fazama Bjelovar će graditi novo spremište Arhiva

Rast građevinskog sektora

Prema podacima kojima raspolaže, već nekoliko godina građevinski sektor doživljava kontinuirani rast, a tome svakako doprinosi i činjenica da se u Gradskoj upravi građevinske dozvole izdaju u rekordnom roku.

– Iako je pandemija koronavirusa znatno utjecala na naše živote, prema dosadašnjim pokazateljima jasno je da gospodarstvo Bjelovara nije pokleknulo. Tome su svakako pridonijele i mjere koje je već na samom početku koronakrize poduzeo Grad Bjelovar, ali i HZZ preko mjera za očuvanje radnih mjesta. Napredak gospodarstva i mogućnost zapošljavanja najbolje se osjeti po potražnji za stambenim prostorom i stalnom rastu građevinskog sektora. Primjerice, 2018. su izdane 122 građevinske dozvole, u 2019. 130 dozvola, a u prvih šest mjeseci ove godine već 80 građevinskih dozvola – pojašnjava Brajdić.

Za Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog 26 milijuna kuna Za Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog 26 milijuna kuna Tek treća glazbena škola u državi gradi se u Bjelovaru

Posljednji u nizu primjera je građevinska dozvola koja je izdana u roku od samo 20 dana i to svjetski poznatom lancu restorana McDonald’s koji je, primjerice, Bjelovar za gradnju odabrao prije Čakovca ili Koprivnice, a razlog tome je, smatra Brajdić, upravo brzina rješavanja dozvola i stalna suradnja Gradske uprave i investitora koja pokazuje kako je Bjelovar spreman i otvoren za nova ulaganja i investicije koje će zasigurno generirati otvaranje novih radnih mjesta.

Porast broja obrta i tvrtki

Osim toga, posljednjih nekoliko godina u Bjelovaru bilježi se stalni porast broja obrta i tvrtki. Prema podacima Udruženja obrtnika Bjelovar, na području grada u 2019. godini bilo je aktivno 515 obrtnika, dok ih je danas aktivno 538. Statistički pokazatelji o zaposlenosti, zaključno s 30. lipnja 2020., pokazuju kako je u Bjelovaru zaposleno 15.512 osoba, dok je 2019. bilo zaposleno 312 osoba manje. Ukupno su u Bjelovaru nezaposlene 1393 osobe, što je za 1180 osoba manje u odnosu na razdoblje od prije pet godina.

„Skoro 15. DOKUart“ DOKUart dovodi filmove Bjelovarčanima pod balkone

– Vidljiv je i gotovo zaustavljen trend odlazaka, ako promatramo aktivno stanovništvo. U proteklih godinu dana 90 osoba manje je radno aktivno u Bjelovaru, a dio njih je zasigurno otišao i u zasluženu mirovinu, dok je u razdoblju 2016. – 2017. ta brojka bila 791. Prosječna mjesečna neto plaća kod pravnih osoba po zaposlenom u 2019. iznosi 4730 kuna te je veća za 7,3 posto u odnosu na prethodnu godinu. Sve ove brojke nude optimizam i vjeru da će gospodarstvo Bjelovara dobro izdržati neminovnu krizu, ali i ubrzati ekonomski oporavak nakon njezina završetka. Vrijedi spomenuti da poduzetnici u Gradu Bjelovaru imaju pouzdanog partnera te su im za sve prijedloge, ideje i investicije naša vrata uvijek otvorena – poručio je zamjenik gradonačelnika.