Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
U fazama

Bjelovar će graditi novo spremište Arhiva

Foto: Facebook Grada Bjelovara
Trenutačno Arhiv radi na tri lokacije s 11 djelatnika

Predstavljen je izgled novoga spremišta Državnog arhiva u Bjelovaru, koji bi se trebao nalaziti na parkiralištu između kina i zgrade na Trgu Eugena Kvaternika u kojoj je trenutačno dio Arhiva i smješten, prenosi Facebook stranica Grada Bjelovara.

Projekt obnove Doma kulture stajat će 15 milijuna kuna U bivšoj sinagogi uskoro će se izvoditi opere, baleti, koncerti, kazališne predstave

Projektantski ured M Plan radit će glavni projekt, a očekuje se da će on biti gotov u roku tri mjeseca. Gradonačelnik Dario Hrebak, na konferenciji za novinare, napomenuo je da je riječ tek o prvoj fazi velikog projekta, koja će stajati oko 3 i pol milijuna kuna, a riješit će samo dio problema. Istaknuo je da je rješavanje smještaja Arhiva u potpunosti prevelik financijski zalogaj za Grad odjednom. Za sve bi trebalo od 10 do 15 milijuna kuna što Grad u ovom trenutku ne može izdvojiti pa se zato ide u rješavanje po fazama.

tamo su već više od 8 godina Uklanjaju štetne tonere u Biškupovoj ulici

Dodao je i da takve projekte ne financira Ministarstvo kulture, već prema Zakonu, Grad je dužan naći smještaj za Arhiv i to bez naknade. Ravnateljica Državnog arhiva u Bjelovaru Martina Krivić Lekić izrazila je zadovoljstvo gradnjom budućeg spremišta koje će, kako je slikovito rekla, zbrinuti oko 1,8 km arhivskog gradiva. Trenutačno Arhiv radi na tri lokacije s 11 djelatnika.