Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Projekt obnove Doma kulture stajat će 15 milijuna kuna

U bivšoj sinagogi uskoro će se izvoditi opere, baleti, koncerti, kazališne predstave

1/20
Foto: Facebook Grada Bjelovara
Na obnovi objekta Doma kulture radi šest bjelovarskih tvrtki, time doprinosimo očuvanju domaćeg gospodarstva i građevine, rekao je gradonačelnik Hrebak

Jedna od najupečatljivijih bjelovarskih građevina, Dom kulture, uskoro postaje kazalište i kulturna okosnica grada. Naime, u ovom središtu bjelovarske kulture koje je prvobitno izgrađeno kao sinagoga, u tijeku je energetska obnova, kako vanjska tako i unutarnja.

Završeni brojni projekti u Bjelovaru, gradonačelnik najavio i gradnju nove škole Besplatan internet, obnovljena igrališta i ceste, a dio đaka na jesen na nastavu u istoj smjeni

Ovo je svakako jedan od najvažnijih projekata Grada Bjelovara u ovoj godini, vrijedan oko 15 milijuna kuna. Europski fond za regionalni razvoj za tu je namjenu odobrio nešto više od 2,15 milijuna kuna, dok je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU nepovratno dodijelilo 2,773.280,22 kune. Ministarstvo kulture RH za unutarnje je uređenje, putem natječaja, dodijelilo milijun kuna.

– Riječ je o budućem bjelovarskom hramu kulture na koji je Bjelovar čekao 80 godina. Dakle, toliko dugo Bjelovar nije imao kazalište u ovakvoj velebnoj formi. Grad će u ovaj projekt uložiti oko devet milijuna kuna. Nakon završetka radova, ovo će kazalište posjećivati generacije i generacije posjetitelja, ne samo iz Bjelovara već i drugih gradova. Na ovom se objektu zadnji put radilo prije 40 godina. Balet, opere, solističke izvedbe, koncerti, kazališne predstave samo su dio programa koji će se izvoditi u novom Domu kulture, spoju povijesti, tradicije i modernosti. Mislim da Bjelovarčani itekako zaslužuju imati ovakav objekt. Na njemu radi šest bjelovarskih tvrtki. Time svakako doprinosimo očuvanju domaćeg gospodarstva i građevine. U sljedećem mandatu planiramo neke slične projekte u kulturi, ali mislimo i na sport, zabavu, brojne druge sadržaje. Jedna naša velika ambicija svakako su i bjelovarske toplice koje planiramo javnosti predstaviti već sljedeći tjedan – poručio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Intervju s gradonačelnikom Darijem Hrebakom Poznati smo kao transparentan grad bez prireza, riješili smo čvor Farkaševac...

Nakon završetka radova, nekadašnja će sinagoga tako postati funkcionalno, pravo i lijepo kazalište u koje će stati oko 400 ljudi.

– Trenutačno stvaramo preduvjete za pravo profesionalno kazalište. Naša projekcija je da bismo ih mogli ostvariti za pet godina. Do tada će ovo biti polivalentna dvorana za razne izvedbe poput koncerata, kazališnih predstava, glazbenih izvedbi, odnosno sve ono što se veže za umjetnost i kulturu. Posjetitelji će zahvaljujući novoj dvorani imati priliku vidjeti sadržaje koji se u Bjelovaru nisu mogli izvoditi. U donji dio bine moći će se smjestiti oko 80 glazbenika. U Hrvatskoj takvu mogućnost ima samo Zagreb. Trenutačno je fokus na zvučnom dijelu dvorane jer je akustični segment jako bitan, a ujedno i kompliciran – objasnio je viši referent za kulturu u Gradu Bjelovaru Tvrtko Hopek.