Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Intervju s gradonačelnikom Darijem Hrebakom

Poznati smo kao transparentan grad bez prireza, riješili smo čvor Farkaševac...

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Loše bih se osjećao da mi neki zamjere sve dobro što sam napravio samo zato što idem na listu određene stranke

Tri su godine prošle otkako je aktualni gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak zauzeo tu poziciju nakon što je osvojio većinu glasova svojih sugrađana. Tim je povodom je odgovorio na nekoliko pitanja rezimirajući protekle tri godine.

Grad Bjelovar pomaže poljoprivrednicima Pčelarima, uzgajivačima konja, zakupcima na tržnici i stočaru dodijeljeno 252.000 kuna

Kako ste zadovoljni dosadašnjim mandatom?

Kada se prisjetim svega što smo napravili, ponosan sam i zadovoljan. Europski projekti u vrijednosti 150 milijuna kuna ostvareni su ili se realiziraju u ovom trenutku. Naš temeljni model je taj da s jednom gradskom kunom pokušavamo izvući četiri ili pet kuna iz fondova EU. Rješavamo komunalne, vodne infrastrukture, obnavljamo škole, gradimo nove vrtiće nakon 50 godina. Poznati smo kao transparentan grad bez prireza, radimo i na zabavnom i kulturnom sadržaju u gradu, poput obnove Doma kulture i projektiranja budućih termi, a za našeg mandata riješen je čvor Farkaševac kao i istočna obilaznica.

Intervju sa županom Božom Galićem U tijeku realizacija niza strateških županijskih projekata, najvažnije su poljoprivreda i drvna industrija

Kako ste se nosili s krizom uzrokovanom koronavirusom?

Učinili smo što smo mogli. Omogućili smo da ugostitelji prošire terase, obrtnicima smo uplatili tisuću kuna za svaki mjesec što su bili zatvoreni. Ukinuli smo prirez nakon 20 godina, i to kada je bilo najteže. Čak osam milijuna kuna doslovno smo upucali u gospodarstvo. Nijedan poduzetnik nije morao platiti nijedan račun prema Gradu sva tri mjeseca. Smatram da svi ti potezi pokazuju našu hrabrost i volju da pomognemo gospodarstvu, a ne da samo lijepo pričamo.

Transparentnost gradskog proračuna ističete kao svoj najbolji projekt?

Transparentnost je najbolji projekt koji sam napravio u životu, ali vidim da postoji jedna struja koja je dominantna na hrvatskoj političkoj sceni. Mislim pritom na sve muljatore koji uvijek traže neke krivine i koji žele uništiti projekt. Jedan projekt koji je oličenje sasvim drukčijeg načina gledanja na politiku želi se obezvrijediti traženjem mane sustava, pokušavaju se fabricirati određene afere, a pritom se ne gledaju oni koji se uopće ne mogu provjeriti. Primjerice, ja ne mogu vidjeti kako naš župan Bajs troši novac, na što on troši svoje naloge, kolike su njegove dnevnice i slično. Svima mora biti jasno, da smo htjeli nešto skriti, ne bismo ni pokretali transparentnost.

Na red za obnovu došla i I. osnovna škola Bjelovar Đaci će u obnovljenu školu u travnju 2021., godišnje uštede na režijama 150.000 kuna

Možete li povući paralelu između funkcije predsjednika HSLS-a i gradonačelnika?

Velika je čast biti predsjednik stranke, a ono što je problem jest činjenica da me Bjelovarčani ne svrstavaju ni lijevo ni desno i kao takvog me cijene i poštuju. Međutim, na nacionalnoj razini moram se opredijeliti, a ja sam liberal. Činjenica da sam se našao na listi HDZ-a naišla je na neodobravanje mnogih i zbog toga zaboravljaju sve dobro što smo napravili i gledaju isključivo lijevo ili desno. Realna politička stvarnost jest da zemljom upravlja ili HDZ ili SDP i ako se svrstaš na jednu stranu, automatski gubiš podršku, pa i na lokalnoj razini. Loše bih se osjećao da mi neki zamjere sve dobro što sam napravio samo zato što idem na listu određene stranke. Ako želimo proći izborni prag, moramo se svrstati na jednu od strana.