Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
ŽUPANIJA RASPISUJE JAVNI POZIV

Poduzetnicima su ove godine na raspolaganju čak dva milijuna kuna

Foto: Filip Kos/PIXSELL
Poduzetnici mogu ostvariti subvenciju u maksimalnom iznosu od 50 posto realiziranih prihvatljivih troškova

Istarska županija i ove godine nastavlja s dodjelom novčanih potpora poduzetnicima te je za navedenu svrhu u proračunu osigurano 2 milijuna kuna, odnosno milijun kuna više u odnosu na prošlu godinu.

Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje razvoja poduzetništva u Istarskoj županiji za 2020. godinu bit će objavljen na mrežnim stranicama Istarske županije 1. rujna i bit će otvoren do 15. rujna 2020. godine..

UKUPNO IZDVOJENO 13 MILIJUNA KN Počele prve isplate potpora za poduzetnike

Podijeljeno u tri mjere

Predmet javnog poziva je dodjela bespovratnih potpora s ciljem poticanja razvoja malog gospodarstva na području Istarske županije te pomoć poduzetnicima u prilagodbi novim uvjetima poslovanja nastalim kao posljedica epidemije koronavirusa (COVID-19), čime Istarska županija nastavlja trend pomaganja poduzetnicima u vremenu kada postoje znatni problemi u poslovanju zbog pandemije i kada se očekuje da bi izazovi u poslovanju mogli potrajati tijekom čitave ove, ako ne i iduće godine.

Sredstva će biti raspodijeljena na tri mjere, i to za sufinanciranje ulaganja u informacijske i komunikacijske tehnologije za što je ukupno osigurano 400.000 kuna. Najviši iznos potpore za ovu mjeru iznosit će 20.000 kuna po projektu poduzetnika.

Druga mjera namijenjena je sufinanciranju nabave nove opreme i troškova vezanih za prilagodbu poslovanja poduzetnika zbog epidemije COVID-19 za što je ukupan fond 600.000 kuna. Maksimalan iznos potpore po ovoj mjeri iznosit će 25.000 kuna.

Tri segmenta u kojima se poduzetnici mogu prijaviti odnose se na jačanje konkurentnosti prerađivačke industrije i sufinanciranje troškova vezanih za prilagodbu poslovanja poduzetnika zbog epidemije COVID-19. U tom je segmentu osigurano najviše sredstava, čak milijun kuna. Maksimalan iznos potpore po ovoj mjeri iznosit će 55.000 kuna po projektu.

Poduzetnici mogu ostvariti subvenciju u maksimalnom iznosu od 50 posto realiziranih prihvatljivih troškova.

Nedavno je u zoni Podi otvoren Galensko-analitički laboratorij Splitsko-dalmatinske županije s tvornicom lijekova i upravnom zgradom Ljekarni SDŽ-a, investicija je vrijedna 70 milijuna kuna Dobro razvijen sustav Olakšice za proizvodne djelatnosti, brownfield investitore i poduzetnike početnike

Prijave samo online

Korisnici mjera mogu biti subjekti malog gospodarstva utvrđeni Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva i Zakonom o zadrugama, koji su u cijelosti u privatnom vlasništvu te posluju i imaju registrirano sjedište na području Istarske županije, izuzev trgovačkih društava kojima je Istarska županija osnivač ili ima vlasnički udjel u temeljnom kapitalu.

Svi kriteriji i uvjeti dodjele potpora bit će objavljeni u javnom pozivu za dodjelu potpora za poticanje razvoja poduzetništva u Istarskoj županiji za 2020. godinu. Prijave će biti moguće dostaviti isključivo u online obliku putem Informacijskog sustava Istarske županije. Važeće prijave koje pristignu u utvrđenom roku, bit će evaluirane odnosno ocjenjivane.

S obzirom na to da je prethodnih godina ova mjera poticanja poduzetnika, kao i svih prethodnih godina, bila iznimno zanimljiva, ove godine u Županiji smatraju da će interes biti još i veći, zbog čega je i ukupan iznos potpora povećan za sto posto, odnosno s milijun na dva milijuna kuna. Jačanje poduzetništva, očuvanje poslova i radnih mjesta, svjesni su svi, prioritet je i inače, a posebno u vremenima otežanog poslovanja.