Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Dobro razvijen sustav

Olakšice za proizvodne djelatnosti, brownfield investitore i poduzetnike početnike

Nedavno je u zoni Podi otvoren Galensko-analitički laboratorij Splitsko-dalmatinske županije s tvornicom lijekova i upravnom zgradom Ljekarni SDŽ-a, investicija je vrijedna 70 milijuna kuna
Foto: Milan Šabić/PIXSELL
Općina Dugopolje nizom mjera privlači nove investitore u svoje gospodarske zone.

Općina Dugopolje jedna je od najrazvijenijih općina u Dalmatinskoj zagori, a temelj njezina razvoja je sustav infrastrukturno integriranih gospodarskih zona smještenih nedaleko izlaza za autocestu A1 Zagreb – Dubrovnik i uz brzu državnu cestu D1 prema Splitu. Osim izvrsnog geografskog položaja i blizine ključnih prometnica, Općina Dugopolje nizom mjera i olakšica nastoji privući nove investitore.

UKUPNO IZDVOJENO 13 MILIJUNA KN Počele prve isplate potpora za poduzetnike

I do 100% smanjenja naknade

S ciljem daljnjeg privlačenja novih proizvodnih djelatnosti i stvaranja povoljnijeg poduzetničkog okruženja, a na prijedlog općinskog načelnika Perice Bosančića, Općinsko vijeće Dugopolja na svojoj posljednjoj sjednici donijelo je odluku o mjerama poticanja razvoja gospodarstva na području općine za: poticanje novih investicija u proizvodne djelatnosti, ponovno stavljanje u funkciju zapuštenih i neiskorištenih kapaciteta (tzv. brownfield) te poticanje korisnika budućeg poduzetničkog inkubatora.

Tako će se poslovni subjekti koji će na području općine Dugopolje započeti s obavljanjem proizvodne djelatnosti osloboditi obveze plaćanja komunalne naknade i to 100% u prvoj, 50% u drugoj i 25% u trećoj godini poslovanja za proizvodnu djelatnost sa 100 i više zaposlenih, odnosno 50% u prvoj, 25% u drugoj i 15% u trećoj godini poslovanja za proizvodnu djelatnost s 50 do 100 zaposlenih te 30% u prvoj godini i 15% u drugoj godini za proizvodnu djelatnost do 50 zaposlenih.

Što se brownfield investicija i aktiviranja zapuštenih i neiskorištenih gospodarskih resursa tiče, ovisno o broju novozaposlenihosoba, investitor može ostvariti pravo na smanjenje iznosa komunalne naknade, i to za 100% u prvoj, 50% u drugoj i 25% u trećoj godini poslovanja za investitore koji zaposle 25 i više osoba, odnosno 50% u prvoj, 25% u drugoj i 15% u trećoj godini poslovanja za investitore koji zaposle od 5 do 15 osoba te 30% u prvoj i 15% u drugoj godini poslovanja za investitora koji zaposle do 5 osoba.

Isto tako, mjere poticanja budućih korisnika poslovnih inkubatora namijenjene su malim poduzetnicima u samom početku njihova poslovanja tako da im se težak proces pozicioniranja na tržištu oslobađanjem obveze plaćanja komunalne naknade i to za 75% u prvoj, 50% u drugoj i 25% u trećoj godini poslovanja i korištenja inkubatora.  

Potpore Osječko-baranjske županije za ublažavanje koronakrize Poduzetnicima i OPG-ovcima pomoć "teška" 12,9 milijuna kuna

– Iako ne manjka interesa za nova ulaganja u poduzetničku zonu u Dugopolju, želja nam je privući investicije koje će generirati znatniji broj radnih mjesta i time omogućiti nove prilike za zaposlenje kako mještanima općine Dugopolje tako i ostalima koji žive na ovom području – poručio je Perica Bosančić. Prvi gospodarski objekti sagrađeni su početkom 2000-ih, a trenutačno se u gospodarskim zonama nalazi više od 90 objekata u kojima posluje oko 300 tvrtki s više od 2000 zaposlenih.

– Usporedno s razvojem po-duzetničkih zona dio strateškog razvoja općine Dugopolje bilo je i formiranje niza stambenih zona kojim se omogućilo privlačenje novih stanovnika i transformacija izrazito ruralnog kraja u relativno modernu i urbaniziranu sredinu. Cilj osnivanja gospodarskih zona bilo je poticanje gospodarskog razvoja općine, razvoj malog i srednjeg poduzetništva, porast zaposlenosti stanovništva te sprečavanje devastacije prostora u naseljima – ističe načelnik Bosančić. 

U gospodarskim zonama prevladavaju logističko-distribucijski centri, odnosno skladišta (Konzum, Studenac, Tommy, Saponia, Podravka, Vindija, Medika, Intereuropa, Overseas i dr.), servisni centri za gospodarska vozila i građevinske strojeve, saloni namještaja, dvorane za vjenčanja, nekoliko outlet trgovina odjećom te manji proizvodni pogoni i obrti.

O utjecaju koronakrize na gospodarstvo Zajednički nastup za pomoć poduzetnicima

Pri kraju još jedan objekt

Nedavno je u zoni Podi otvoren Galensko-analitički laboratorij Splitsko-dalmatinske županije, s tvornicom lijekova i upravnom zgradom Ljekarni SDŽ-a, investicija vrijedna 70 milijuna kuna, a pri dovršetku i je i proizvodni objekt tvrtke u njemačkom vlasništvu S+B Systemtechnik koja se bavi razvojem elektroničkih sklopova.