Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Potpore Osječko-baranjske županije za ublažavanje koronakrize

Poduzetnicima i OPG-ovcima pomoć "teška" 12,9 milijuna kuna

Foto: Osječko-baranjska županija
Županijske potpore koje je odobrio Upravni odjel za gospodarstvo 2017. su iznosile 4,2 milijuna kuna, potom 6,2 milijuna kuna, pa 8,6 milijuna kuna, a ove godine 11,2 milijuna kuna, navodi župan Anušić

Osječko-baranjska županija od početka pandemije koronavirusa provodi nekoliko mjera pomoći poduzetnicima, od moratorija na poduzetničke kredite u kojima županija subvencionira kamatu, reprograma postojećih kredita, investicijskih kredita s 0 posto kamate, pa do povoljnih kredita za održavanje tekuće likvidnosti.

Projekt vrijedan 70,5 milijuna kuna Nakon 14 mjeseci otvorena obilaznica Petrijevaca

Župan Ivan Anušić predstavio je proteklog tjedna potpore u vrijednosti 12,9 milijuna kuna, odnosno potpore poduzetnicima za ublažavanje posljedica pada poslovanja izazvanih koronavirusom, potpore za pokretanje, razvoj i unapređenje poslovanja za gospodarstvo te mjere pomoći turističkom sektoru kroz potpore OPG-ovima koji pružaju uslugu smještaja.

Izravna pomoć

– Dio županijskih potpora za pomoć gospodarstvu zbog krize izazvane pojavom koronavirusa već je na snazi, a sada predstavljamo nove konkretne mjere koje provodimo preko Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport te Upravnog odjela za gospodarstvo. Županijske potpore svake su godine sve veće, a za usporedbu možemo reći da su potpore odobrene kroz Upravni odjel za gospodarstvo 2017. godine iznosile 4,2 milijuna kuna, potom 6,2 milijuna kuna, pa 8,6 milijuna kuna, a ove godine 11,2 milijuna kuna – rekao je župan Ivan Anušić.

Ugostiteljsko-turistička škola Osijek postaje Regionalni centar kompetentnosti Iz škole će izlaziti kvalitetniji kadrovi, a cilj je da se i zaposle u svome kraju

– Pratili smo mjere Vlade i što traže poduzetnici te se odlučili za dva projekta izravne pomoći poduzetnicima. Potpore za pokretanje, razvoj i unapređenje poslovanja namijenjene su poduzetnicima koji su imali dodatna ulaganja u svoje poslovanje, a mjera za ublažavanje posljedica izazvanih koronavirusom namijenjena je mikropoduzetnicima (trgovačka društva, obrti, zadruga koji imaju manje od 10 zaposlenih) koji nisu obuhvaćeni mjerom Vlade RH. Naravno, istodobno nastavljamo i provođenje ostalih naših programa i potpora – istaknula je Ivana Katavić Milardović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo.

Turizam najugroženiji

Pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Tatjana Roth ističe da je turistički sektor među najugroženijim granama gospodarstva u okolnostima epidemije pa Osječko-baranjska županija donosi mjere pomoći u obliku potpora OPG-ovima i domaćinstvima koji pružaju uslugu smještaja, kategoriji koja nije obuhvaćena mjerama iz državnog proračuna. Javni poziv bit će objavljen krajem srpnja.

Projekt “Zaželi” Zaposleno 1300 žena, brinu se o 6000 starijih osoba

Župan Ivan Anušić donio je i odluku o ponovnom otvaranju 14 javnih poziva za dodjelu potpora koje su usmjerene stvaranju uvjeta za razvoj poljoprivrede i unapređenje ruralnog prostora, poticanju konkurentnosti poljoprivrede i postizanje održivog razvoja ruralnog prostora. Njihova ukupna vrijednost je 3,75 milijuna kuna.