Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Ugostiteljsko-turistička škola Osijek postaje Regionalni centar kompetentnosti

Iz škole će izlaziti kvalitetniji kadrovi, a cilj je da se i zaposle u svome kraju

1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Ugostiteljsko-turistička škola Osijek već je potpisala ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu od 24,214.510 kuna, uz 100-postotno financiranje iz fondova EU. Novim ugovorom škola dobiva 95,673.388 kuna za Regionalni centar kompetentnosti

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu 71,458.878 kuna u sjedištu Osječko-baranjske županije potpisali su ministar turizma Gari Cappelli i ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek Blaško Menalo. Riječ je o realizaciji projekta u komu je ova škola imenovana za regionalni centar kompetentnosti u sektoru ugostiteljstva i turizma, jedan od šest te orijentacije, odnosno jedan od ukupno 25 projekata regionalnih centara kompetentnosti u Hrvatskoj.

Donacija Javne ustanove Ribočuvari će u obilazak 2800 hektara ići novim vozilom

Projekt se 85 posto financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz državnog proračuna pa dodijeljena sredstva pokrivaju 100 posto prihvatljivih troškova.

Stiže nova oprema

– Osječko-baranjska županija i uopće istok Hrvatske bili su i do sada rasadnik kadrova koji je u pravilu odlazio raditi na more ili dalje. Ovim projektom želimo omogućiti da učenici koji završe ove škole i ostanu ovdje, a kada govorimo o turizmu i ugostiteljstvu, mislim da će za njih uskoro ovdje biti jako puno posla, što nam je i cilj. Drago nam je što smo uspjeli osigurati sredstva za dva centra kompetencije na području naše županije, čime smo povećali kvalitetu školovanja učenika, pa ćemo imati puno kvalitetnije kadrove u budućnosti. Naš zadatak je osigurati radna mjesta kako bi ovdje ostali – rekao je župan Ivan Anušić.

Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Osijeku provodit će projekt "VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva". Glavne aktivnosti bit će usmjerene na provedbu obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja u ugostiteljstvu i turizmu temeljenog na radu, a prema potrebama poslodavaca.

Uručeno 35 ugovora vrijednih 124 milijuna kn za projekte u Osječko-baranjskoj županiji Stari OLT postat će brownfield investicija kakve nema u Hrvatskoj

Aktivnosti projekta provodit će se u partnerstvu s osnivačem Osječko-baranjskom županijom, Udrugom djece i mladih s poteškoćama u razvoju Zvono te s poslodavcima HUP-Zagreb d.d., Sunčane toplice d.o.o. i Palisada d.o.o. Kroz projekt je osigurana suradnja s četiri srednje strukovne škole s područja Slavonije i Baranje te Ekonomskim i Filozofskim fakultetom u Osijeku. Regionalni centar kompetentnosti dobit će novu opremu, nove smještajne kapacitete za učenike i učitelje, više konkretne prakse za učenike, ulazak učenika u svijet rada, tijesnu suradnju s poslodavcima te edukaciju učitelja.

Novac iz fondova EU

Ugostiteljsko-turistička škola Osijek već je potpisala ugovor o korištenju bespovratnih sredstava s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu od 24,214.510,51 kunu, uz 100 posto financiranje iz fondova EU. S novim ugovorom škola dobiva sveukupno 95,673.388,63 kune za uspostavu Regionalnog centra kompetentnosti.

Očekuje se građevinska dozvola za veliki projekt Gradnjom gospodarskog centra do bolje poduzetničke klime