Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Grad Pula za milijun kuna povećava iznos potpore poduzetnicima

U sklopu sedam mjera 2,5 mil. kuna bespovratnih poticaja

Ilustracija
Foto: Pixabay
Mjerama se potiče poduzetnike na otvaranje novih radnih mjesta, a novac se može koristiti i za nabavu strojeva, alata i opreme, uređenje prostora, a potporama u IT sektoru želi ga se dodatno osnažiti

Grad Pula je i u 2020. godini osmislio paket mjera za poticanje razvoja malog gospodarstva u sklopu bespovratne potpore pa pulski poduzetnici mogu računati na čak 2,5 milijuna kuna bespovratnih potpora, od čega najviše za smanjenje troška zakupnine i režijskih troškova te pomoć u nabavi dezinfekcijskih sredstava i zaštitne opreme, a sredstva u iznosu od milijun kuna osigurana su u proračunu za 2020. godinu. Potpore su namijenjene novoosnovanim tvrtkama, poduzetnicima za financiranje pripreme i kandidiranja EU projekata, za novo zapošljavanje i samozapošljavanje, subvencioniranje troškova polaganja stručnih i majstorskih ispita te edukaciju zaposlenika, za sufinanciranje nabave dugotrajne materijalne imovine i potpore za IT sektor. Nova je mjera kojom se daje potpora zbog epidemije koronavirusa COVID-19.

POMOĆ PRIVATNOM SEKTORU Županija pomaže mikro i malim poduzetnicima

Najbolji za život i poslovanje

– Unatoč tome što je zbog koronakrize proračun pretrpio znatne gubitke, u cilju poticanja razvoja malog poduzetništva, očuvanja radnih mjesta i ublažavanja posljedica epidemije, Grad Pula novim setom mjera pomoći omogućuje poticajno poslovno okruženje oplemenjeno inovativnim sadržajima. Nezaposlenost, posebice mladih ljudi, jedan je od gorućih problema današnjeg društva. U Istri smo zahvaljujući jasnoj strategiji i konkretnim mjerama samo u posljednje tri godine uspjeli znatno smanjiti nezaposlenost pa je ona već neko vrijeme ispod nacionalnog prosjeka. Isto tako, nije slučajno da je Istra jedina od svih županija u Hrvatskoj u koju se više ljudi doseljava nego što iz nje odlazi, a brojna istraživanja jasno pokazuju da je Pula jedan od najboljih gradova za život i poslovanje u Hrvatskoj – rekao je gradonačelnik Pule Boris Miletić te dodao da poticajnim poslovnim okruženjem omogućujemo poduzetnicima da stvaraju nove vrijednosti za sebe i širu zajednicu. Miletić je podsjetio da je Povjerenstvo za dodjelu potpora za razvoj poduzetništva u 2019. odobrilo 129 zahtjeva u ukupnom iznosu od 1,5 milijuna kuna, a u 2018. milijun kuna.

– Naši su rezultati mjerljivi, a ovogodišnjim izdvajanjem 2,5 milijuna kuna naše opredjeljenje za razvoj gospodarstva vrlo je jasno – ocijenio je Miletić. Ove će se godine 2,5 milijuna kuna bespovratnih potpora dodijeliti u sklopu sedam mjera. Jedna od njih pomaže poduzetnicima koji su tek pokrenuli tvrtke kako bi smanjili troškove, nabavili opremu za rad i prošli edukacije. Ove godine, umjesto 10.000 kuna, poduzetnici početnici mogu dobiti 15.000 kuna potpore, a ženama poduzetnicama odobrava se i dodatnih 20 posto na odobreni iznos potpore.

Ilustracija Poticaji za 54 gospodarska subjekata Županija odobrila 398.730 kuna poticajnih sredstava

Mjerom Potpore poduzetnicima za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata želi se s 15.000 kuna potaknuti poduzetnike da koriste sredstva iz EU fondova za projekte koji promiču gospodarski rast i razvoj.

Mjerom Potpore za novo zapošljavanje i samozapošljavanje potiče se poduzetnike na otvaranje novih radnih mjesta, pa tako i za osobe s invaliditetom; 20.000 kuna je poticaj za zapošljavanje osoba koje su završile srednjoškolsko obrazovanje po posebnom programu, a za zapošljavanje osoba s invaliditetom potpore su od 5000 do 10.000 kuna.

Ovisno o stručnoj spremi, uvećavaju se za 50 posto. S 5000 kuna Grad pomaže u podmirenju troškova polaganja stručnih i majstorskih ispita te edukaciji zaposlenika kako bi tvrtka bila konkurentna i imala veće šanse za opstanak.

Mjerom Potpore za sufinanciranje nabave dugotrajne materijalne imovine želi se omogućiti poduzetnicima zamjena dotrajalih strojeva, alata i opreme suvremenom opremom čime bi se osnažio sektor malih proizvodnih djelatnosti i sektor uslužnih djelatnosti u području popravaka predmeta za osobnu uporabu i kućanstvo i povećala njihova konkurentnost. Najveći iznos koji se može dobiti povećan je s 25.000 na 30.000 kuna.

Pulski kvartovi postali kina na otvorenom u sklopu novog programa Javne ustanove Pula Film Festival Mališani će do listopada uživati u 12 filmova u svom kvartu

Nabava zaštitne opreme

Mjerom Potpore za IT sektor želi se omogućiti poduzetnicima iz sektora računalnog programiranja lakše otvaranje subjekta i izlazak na tržište, nabavu ili zamjenu potrebne računalne opreme, softvera, licencija, literature kao i omogućiti dodatnu edukaciju, a sve da bi se osnažio sektor računalnog programiranja. Najveći iznos koji je moguće iskoristiti po ovoj mjeri povećan je s 15.000 na 20.000 kuna.

Tu je i nova mjera potpore zbog epidemije koronavirusa. Njome se želi pomoći onim poduzetnicima koji koriste i unajmljuju poslovne prostore od trećih osoba kako bi bili u ravnopravnom položaju s poduzetnicima koji unajmljuju gradske poslovne prostore. U sklopu ove mjere financirat će se i podmirenje režijskih troškova i nabava dezinfekcijskih sredstava i zaštitne opreme (maske, zaštitne rukavice, viziri, zaštitna odijela, zaštitna pregrada od pleksiglasa, čiju uporabu nalažu odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite i preporuke HZJZ-a.