Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska 8461 pregleda
Zagušen promet u centru Murskog Središća

Prosvjed kod hrvatsko-slovenske granice: 'Pucaju zidovi i truju nas plinovima'

Mursko Središće granični prijelaz
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
Gradonačelnik Dražen Srpak pozvao je građane na prosvjed jer još nije stupio na snagu Pravilnik o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila s masom većom od 7,5 tona

U ponedjeljak u 9.30 sati u centru Murskog Središća, zagušenom prometom, održat će se mirni prosvjed upozorenja na kojem će građanima podršku dati i župan slovenske općine Lendava. Prosvjednici će pola sata prelaziti preko pješačkih prijelaza i tako blokirati pomet.

Gradonačelnik Dražen Srpak pozvao je građane na prosvjed jer još nije stupio na snagu Pravilnik o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila s masom većom od 7,5 tona, pa građani, kako ističe, i dalje trpe teror 18.000 teretnjaka, koliko ih mjesečno prođe kroz središnju gradsku Ulicu Josipa Broza Tita. To je 600 kamiona dnevno. 

- Cijela se kuća zatrese kad prođe kamion. Popucali su nam zidovi, a u kupaonici i pločice. Ne možete gledati televiziju od buke, a i dječje su nam sobe okrenute prema ulici. Najgore je ujutro oko 6 sati kad kamioni stoje i čekaju na red za prolaz. Osim buke, smetaju nam i truju nas ispušni plinovi, pa ne možemo otvarati prozore i sjediti na terasi - opisuje nam Aleksandra Novak s kućnog broja 18.

Grad je još 2015. godine predložio da se donese propis o ograničavanju upotrebe državne ceste D 209 za strana teretna vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona, kako bi se zaštitili građani. Od ulaska u EU promet državnom cestom D 209 iz Slovenije kroz Mursko Središće, pa sve dalje do Čakovca, povećan je za čak 300 posto. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković prije dva mjeseca najavio je da će se 1. srpnja zabraniti teretni promet većim kamionima preko obližnjeg graničnog prijelaza. U Ministarstvu su već izradili pravilnik kad se pojavila prepreka.

Na snazi je, naime, uredba Vlade o kategorizaciji graničnih prijelaza po kojoj je onaj Mursko Središće - Petišovci međunarodnog karaktera, a kako uredba ima veću pravnu snagu od pravilnika, može ju izmijeniti samo Vlada. Osim toga, Europska komisija ne dopušta selektivnu primjenu propisa, pa bi se morao zabraniti i promet domaćim prijevoznicima, pa su u Udruzi hrvatskih cestovnih prijevoznika upozorili su da bi im zabrana prouzročila štete. Kratkoročno rješenje pronađeno je u tome da se promet dozvoli samo hrvatskim i slovenskim prijevoznicima, kojih je oko 12 posto od ukupnog broja kamiona. Jedino trajno rješenje je gradnja novog mosta, zaobilaznice Murskog Središća i brze ceste do Čakovca. 

Umiješati se mora i stalna mješovita slovensko-hrvatska komisija 

Grad Mursko Središće traži i prekategorizaciju graničnog prijelaza Mursko Središće – Petišovci iz međunarodnog u međudržavni za teretni promet, te zadržavanje statusa međunarodnog graničnog prijelaza za putnički promet, a potporu je za to zatražio i od župana slovenske općine Lendava Antona Balažeka.

- Takvom kategorizacijom graničnog prijelaza, za koje pozitivno mišljenje mora dati stalna mješovita hrvatsko-slovenska komisija, teretni promet bi se sveo na prihvatljive okvire jer bi preko njega mogli prometovati samo slovenska i hrvatska teretna vozila, a sav putnički promet bi se i nadalje odvijao prema sadašnjim pravilima - pojašnjava gradonačelnik Dražen Srpak.