Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Nevrijeme početkom kolovoza

Proglašena elementarna nepogoda za dijelove županije koje je pogodilo nevrijeme

Nevrijeme početkom kolovoza nanijelo velike štete na području Slavonskog Broda i pet općina
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Nevrijeme početkom kolovoza nanijelo velike štete na području Slavonskog Broda i pet općina

Zbog šteta nastalih u olujnom nevremenu 4. kolovoza, koje je prouzročilo štetu na krovištima obiteljskih kuća i institucija, poljoprivrednim kulturama te drveću uz prometnice i u parkovima, brodsko-posavski župan Danijel Marušić proglasio je stanje prirodne nepogode na području Slavonskog Broda i općina Bebrina, Brodski Stupnik, Oriovac, Sibinj i Podcrkavlje.

na području prigradskih naselja Proglašena prirodna nepogoda zbog tuče

Rok za prijavu štete gradskom i općinskim povjerenstvima bio je osam dana od donošenja odluke, dok su povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda obvezna upisati štete u registar šteta u roku od 15 dana i konačnu procjenu štete po svakom oštećeniku prijaviti županijskom povjerenstvu u roku od 50 dana.

Neki vinogradari bez uroda

Županijsko povjerenstvo će u roku od 60 dana od donošenja odluke o proglašenja prirodne nepogode prijavljene konačne štete dostaviti državnom povjerenstvu i nadležnom ministarstvu. Obrasci za prijavu štete od prirodne nepogode u Slavonskom Brodu dostupni su na službenoj internetskoj stranici gradske uprave pod poveznicom "Javni poziv za prijavu štete odprirodne nepogode". Iz Županije ističu da je neophodno uz prijavu dostaviti i svu potrebnu dokumentaciju poput OIB-a, preslike građevinske dozvole ili postupka legalizacije, izjavu da imovina za koju se prijavljuje šteta nije osigurana po drugoj osnovi, rješenje o korištenju prava iz područja socijalne skrbi kao i fotografije oštećene građevine.

U općini Brodski Stupnik prijave se primaju do danas, 17. kolovoza, do kada u Upravni odjel općine treba dostaviti ispunjeni obrazac, dostupan na internetskoj stranici općine.

Zagrebačka županija Proglašena prirodna nepogoda za četiri grada i devet općina

Štete u poljoprivredi mogu prijaviti svi poljoprivrednici upisani u Upisnik, a trebaju sadržavati MIBPG poljoprivrednog proizvođača, ARKOD oznaku čestica, podatke o šteti po kulturi iskazane u površini i postotku štete. Pomoć neće biti dodijeljena vlasnicima osiguranih građevina. U općini Brodski Stupnik nepovoljne vremenske prilike nanijele su štete u nekoliko navrata ove godine.

– Na poljoprivrednim kulturama na početku je štete nanio mraz, onda smo 18. lipnja imali tuču i sada ova zadnja u kolovozu, tako da neki vinogradari kažu kako ove godine uopće neće imati uroda, a oporavak će trajati sljedećih godinu-dvije. Velike štete imamo i na infrastrukturi, na nerazvrstanim cestama, poljskim putevima, brdskim putevima gdje je bujična voda nanijela dosta štete, pa smo od župana Danijela Marušića i zatražili proglašenje elementarne nepogode, a očekujemo da će odšteta biti namirena i novcem s državne razine – rekao je načelnik općine Brodski Stupnik Goran Jelinić.

Pomoć općinama Za štete od nepogoda gotovo dva milijuna kuna

Prijave do sutra

U ponedjeljak je odluka o proglašenju prirodne nepogode donesena i za općinu Gornja Vrba, a svi građani kojima su oštećeni poljoprivredni usjevi ili objekti u kućanstvima mogu prijaviti nastalu štetu do 18. kolovoza na obrascu dostupnom na internetskoj stranici Općine.