Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Radni sastanak predstavnika županijske uprave i Hrvatskih voda

Projekt sanacije savskih nasipa bit će završen do kraja 2023. godine

Foto: bpz.hr
Rekonstrukcija nasipa koštat će 210 milijuna kuna

Lijeva, hrvatska obala Save uskoro bi trebala biti sigurna od poplava, istaknuto je na radnom  sastanku brodsko-posavskog župana Danijela Marušića i generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića u županijskoj vijećnici. U ovom trenutku na području slavonske Posavine provode se projekti sanacije savskih nasipa vrijedni više stotina milijuna kuna.

Radovi u Vukovarsko-srijemskoj županiji su završeni, pa je sad u fokusu Brodsko-posavska županija. U njoj je u planu 210 milijuna kuna vrijedna rekonstrukcija nasipa, od čega su već realizirani radovi u vrijednosti 150 milijuna kuna.

– Pet dionica je završeno, na šest se još radi, a još tri trebaju otvoriti natječaje u idućoj godini. Ne sumnjamo da ćemo do kraja 
2023. godine u cijelosti realizirati projekt ojačanja lijevoobalnih nasipa rijeke Save ukupne vrijednosti 370 milijuna kuna, od čega 
se 85 posto sredstava realizira iz fonda Europske unije – izjavio je Đuroković.

Na sastanku je bilo riječi i o dosadašnjim kao i budućim projektima navodnjavanja, aglomeracije i melioracije. Župan Marušić podsjetio je da je Brodsko-posavska županija završila provedbu 30-ak milijuna vrijednog projekta navodnjavanja u Orubici, za koji  je već ishođena i uporabna dozvola. Očekuju se ugovori s određenim poljoprivrednim proizvođačima za navodnjavanje tog dijela županije.

– Ono što smo u daljnjem koraku predvidjeli jest projekt navodnjavanja u istočnim općinama Donji Andrijevci, Vrpolje i Velika Kopanica. Ti projekti još su u početnoj fazi, no najvažnije je to da su započeli – istaknuo je Marušić.