Izbornik
Naslovnica Županije Hrvatska zajednica županija
Hrvatska zajednica županija

'Projekt Županija – prijatelj djece već godinama živi u našim općinama i gradovima'

Hrvatska zajednica županija
Foto: Hrvatska zajednica županija
Konferenciju "Uloga županija u stvaranju zajednica prijatelja djece" koja je jučer održana u Velikoj galeriji grada Zaboka otvorio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar

- Hrvatska zajednica županija je zajedno sa Društvom naša djeca Hrvatske krenula u ovaj projekt koji već godinama živi u našim općinama i gradovima. Županije su osnivači osnovnih i srednjih škola, a imamo i razne ovlasti na području socijalne skrbi i pronatalitetne politike te smo smatrali logičnim da krenemo u ovu priču - poručio je župan Željko Kolar i istaknuo kako se veseli danu kad će se na pročelje županijske zgrade u Krapini postaviti natpis Županija – prijatelj djece.

- To će biti samo dokaz svega onoga što smo proteklih petnaestak godina radili za prava djeteta te pomoći djeci i obiteljima - zaključio je župan Kolar koji se prisutnima obratio i u ime Hrvatske zajednice županija.

Sve prisutne pozdravili su i dopredsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske te voditeljica Radne skupine Hrvatske zajednice županija „Županije – prijatelji djece“ Sonja Borovčak, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek koji je iznio iskustva Grada Zaboka u okviru akcije Gradovi - prijatelji djece, Marijana Šalinović ispred Ureda Unicefa za Hrvatsku te djeca iz Dječjeg vijeća i Dječjeg foruma grada Zaboka.

Među sudionicima Konferencije bili su i obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić te zamjenica župana za društvene djelatnosti Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek koja je održala predavanja Ulaganje i skrb za djecu u Krapinsko-zagorskoj županiji i Podrška razvoju djece kroz usluge rane intervencije, osiguranje asistenata u nastavi i osnivanje logopedskih kabineta.

Konferencija je održana u okviru projekta: "Jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za ostvarivanje prava djeteta" kojeg vode Savez društava Naša djeca Hrvatske i Ured UNICEF-a za Hrvatsku. Konferenciju su podržali Krapinsko-zagorska županija, Grad Zabok i Hrvatska zajednica županija.